Nieuws

Gemeente Amsterdam reserveert 100 miljoen voor fietsbrug over het IJ


De gemeente Amsterdam reserveert honderd miljoen euro voor een fietsbrug over het IJ. De Oostbrug is nodig omdat Noord enorm groeit en het steeds drukker wordt op de ponten. Hierna komt er ook een Westbrug, waarschijnlijk rond 2040. Met beide bruggen is Noord beter met de rest van de stad verbonden, dag en nacht. Voor veel Amsterdammers zijn scholen, medische hulp, vrienden en familie dan sneller te bereiken

In 2040 heeft Noord er ruim 25.000 woningen en 50.000 inwoners bij gekregen. Ook veel bedrijven vestigen zich in Noord. Het wordt dus steeds drukker met fietsers en voetgangers die het IJ over willen.

Start bouw 2029
Amsterdam reserveert 100 miljoen euro voor de Oostbrug, die het Azartplein (KNSM-eiland) en het Hamerkwartier in Noord verbindt. Vervoerregio Amsterdam (waarin 14 gemeenten samenwerken op het gebied van verkeer en openbaar vervoer) legt er 75 miljoen euro bij. Dan is er nog 125 miljoen euro nodig. Voordat de bouw start in 2029, moet dat geld gevonden zijn. Tot die tijd worden de plannen verder uitgewerkt, zodat de eerste Amsterdammers in 2032 over het IJ kunnen fietsen. Tot de fietsbrug er is, komen er ook meer ponten bij: 5 tot 2030. Wel moeten er genoeg mensen zijn om ze te besturen: schippers zijn schaars en de opleiding duurt 4 jaar.

Wat als er geen brug zou komen?
Zonder brug zouden er ruim 2 keer zoveel ponten moeten komen als nu: 23. Dat wordt wel erg veel op het steeds drukkere IJ. Bovendien wordt het dan nóg drukker op de op- en afstapplekken aan beide kanten. Als de bruggen er liggen, scheelt dat straks 40 procent fietsers op de ponten.

Kabelbaan of niet?
De kabelbaan over het IJ is een particulier initiatief, waarvoor Amsterdam en Vervoerregio Amsterdam toestemming moeten geven. Eerst moeten de initiatiefnemers nog laten zien dat het financieel haalbaar is. Ook volgen er gesprekken met bewoners en ondernemers in de buurt.