Historische zeilschepen in Groningen in de problemen: ‘Bruine vloot ligt op apegapen’
De historische zeilschepen in Groningen mogen weliswaar uitvaren, maar de toekomst van de bruine vloot is ongewis. ’‘Het is onmogelijk om de bruine vloot rendabel te krijgen op anderhalve meter afstand. Je moet met z’n allen, als groep, de zeilen hijsen. Dat is de lol. Dat kan niet met social distancing.’’ Dat zegt directeur Paul van Ommen van de Belangenvereniging Beroepszeilvaart (BBZ).
Volgens hem is het omzetverlies van de bruine vloot het afgelopen jaar in het gunstigste geval 50 procent geweest. ,,Sommige schepen hebben niks verdiend. Er zijn een paar failliet gegaan. Het grootste gedeelte van de scheepseigenaren heeft zich verder in de schulden gewerkt. Een aantal heeft een baan aan de wal gezocht.’’
Toen corona zich vorig jaar aandiende, regende het annuleringen bij de meeste schepen van de bruine vloot, de overkoepelende term voor de 350 historische zeilschepen die met groepen aan boord tochten maken over de Nederlandse binnenwateren en het Wad. Groningen telt enkele tientallen van dergelijke schepen.
Zoals bijvoorbeeld zeilschip Mars uit 1923 van Jan Velthuis dat aan het Hoge der Aa ligt. Sinds 1996 vaart Mars als charterschip voor grote groepen, want aan boord zijn 34 bedden. ,,Vanaf maart vorig jaar lag alles stil. Alle groepen schoven we toen door naar dit jaar, maar nu mag het ook nog niet. We hebben alles doorgezet naar de zomer van 2022’’, zegt Veltman.
Varen mag inmiddels weer wel, maar met inachtneming van de anderhalvemeter-regel. Dat betekent dat een schip als Mars alleen met kleine groepen op pad kan, maar wel dezelfde onkosten maakt.
Hetzelfde geldt voor de Willem Jacob, 131 jaar oud, met als ligplaats de Oosterhaven in Groningen. Waar normaal gesproken 39 personen kunnen meevaren op dagtochten, mogen er nu 20 mee vanwege de anderhalve meter-regel. En konden voor corona op meerdaagse waddenhop-tochten (langs verschillende Waddeneilanden) groepen van 22 mensen meevaren, nu zijn dat er 6. De inkomstenderving is groot, zegt Titia Schuil van de Willem Jacob. Afgelopen meivakantie was het schip volgeboekt, maar alle boekingen moesten afgebeld worden.
Schuil is blij dat de Willem Jacob sinds deze week weer mag varen. ,,We hopen dat die anderhalvemeter-regel er in juni af gaat’’, zegt ze.
Het is de enige redding voor de bruine vloot, zegt Paul van Ommen. ,,We hebben een verloren jaar, waarschijnlijk twee verloren jaren. Dat is fnuikend voor een sector die toch al niet rijk was.’’ Hij zegt dat de historische zeilschepen in de overlevingsmodus staan. ,,De bruine vloot ligt op apegapen. De toestand is uitermate zorgelijk. Elke dag boer je achteruit.’’
De bruine vloot komt in aanmerking voor de overheidsregeling Tegemoetkoming Vaste Lasten. Personeelskosten vallen daar niet onder. Van Ommen pleit ervoor dat de overheidssteun iets langer van kracht blijft. ,,Als we weer op normale sterkte mogen varen, duurt het even voor we weer op stoom zijn. Een groep boekt niet voor morgen een midweekje op een charterschip, daar gaat een tijd overheen.’’
Lees het gehele artikel op de bron: DvhN, alleen voor abonnees