Noodlijdende bruine vloot op de Werelderfgoedlijst? Dat gaat niet, zegt de minister
Flevoland, Overijssel, Gelderland, Friesland en Utrecht zien het graag gebeuren: de noodlijdende bruine vloot op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Minister Ingrid van Engelshoven helpt deze provincies uit de droom: het gaat niet. Roerende zaken, zoals oude schepen, komen niet in aanmerking voor de prestigieuze lijst.
De bruine vloot, met veel schepen in Kampen in Lelystad, heeft zwaar te lijden onder de coronacrisis. Sinds ruim een jaar liggen honderden historische schepen aan de kade of ze varen met een kleine bezetting. Het omzetverlies wordt geschat op 70 tot 80 procent. Staatssecretaris Mona Keijzer beloofde vorig jaar om 15 miljoen euro in een noodfonds te stoppen, maar het duurt nog zeker tot juli voordat de schippers iets van dit geld zien.
Van meerdere kanten krijgt de sector steun. Overijssels gedeputeerde Eddy van Hijum opperde eerder dit jaar op een congres dat de bruine vloot op de Werelderfgoedlijst van Unesco moet komen. ,,Erkenning van de vloot kan bescherming opleveren, maar ook de commerciële positie van schippers verstevigen’’, zei hij. Namens de vijf provincies vroeg Van Hijum kort daarop om steun voor dit plan bij de Tweede Kamer. ,,Het zou een kroon zijn op de gezamenlijke aanpak die wij voorstellen.”
Extra inkomsten
Dit pleidooi leidde tot Kamervragen van het CDA. Deze partij wilde weten of de bruine vloot écht gebaat is bij een plekje op de Werelderfgoedlijst. Minister Van Engelshoven antwoordt dat de sector hiervoor niet in aanmerking komt. Wel is er een andere Unesco-regeling die immaterieel erfgoed, zoals schepen, beschermt. Mogelijk biedt dit kansen, laat de minister vrij-vertaald weten. Het stempel van immaterieel werelderfgoed kan meer bezoekers aantrekken en dus voor extra inkomsten zorgen, aldus Van Engelshoven.
De minister is bereid om zich hiervoor sterk te maken, laat ze weten. Ze wijst erop dat schippers een beroep kunnen doen op steunmaatregelen van de overheid.
Lees het gehele artikel op de bron: de Stentor
Foto: Facebook Kampen Kiek’n