Vrachtschepen onder zeil
Zeilende scheepvaart keert terug. Er zijn op dit moment wereldwijd transportschepen in aanbouw die gedeeltelijk of helemaal worden voortgestuwd door windkracht. Transporteurs verwelkomen het duurzaam vervoer. Classificatiebureaus DNV GL en Bureau Veritas hebben de veiligheid en bedrijfszekerheid van windvoortstuwing voor zeeschepen positief beoordeeld.
De groep die altijd is blijven zeilen – watersporters en plezierzeilers – heeft de terugkeer van de beroepsvaart naar windvoortstuwing gedeeltelijk mogelijk gemaakt. Het Franse jachtontwerp bureau VPLP heeft in de voorhoede van de wedstrijdzeilerij technieken ontwikkeld die heel betrouwbaar de snelheid kunnen voorspellen van zeilende schepen. Het VPP (velocity prediction program) is voor wedstrijdzeilers een bekend gegeven. De handicap systemen voor wedstrijdjachten zijn erop gebaseerd. Het was niet VPLP die het VPP ontwikkelde, maar de ontwerpers van dat bureau manifesteerden zich wel als meesters in het ontwikkelen van jachten die de kracht van de wind heel effectief in snelheid kunnen omzetten.
Oceanwings
Die kennis heeft het Franse ontwerpbureau ook toegepast op de veel grotere schaal van transportschepen. Dat leidde tot de ontwikkeling van een speciaal zeil, geschikt voor toepassing op grote schepen met zware lading: Oceanwings. De verticale vleugelprofielen op het dek van een schip geven met minder oppervlak in de wind even veel voortstuwend vermogen als veel grotere zeilen van doek zouden doen. Toch zijn de Oceanwings goed te strijken en kunnen ze worden verkleind bij veel wind.
Lees het uitgebreide artikel van Hans Buitelaar op de bron: maritiem Nederland
Afbeelding: de Canopée met vier Oceanwings, afbeelding Neptune