Bruine Vloot diep in problemen nu de Duitsers wegblijven: “Dit houden we niet lang meer vol”
Het vaarseizoen leek goed op gang te komen na de versoepelingen, maar nu liggen veel schepen van de Bruine Vloot weer stil. Op de Europese kaart met coronacijfers kleurt Nederland dieprood en dus regent het afzeggingen. De gasten van de klassieke zeilschepen komen voor zo’n 85 procent uit Duitsland, en die bellen nu massaal af.
“Ik vrees met grote vreze dat er schepen ten onder gaan”, verzucht schipper Rob Peetoom. “We staan nog overeind, maar hoe lang nog? Alle kosten gaan door en de banken en de verzekering wachten niet meer. Ik vind dit heel beangstigend.”
‘De pest in’
Rob is eigenaar van de klipper Avondrood en woordvoerder namens de Overijsselse schippers van de Bruine Vloot. Hij had deze week onderweg moeten zijn, maar net als veel collega’s ligt hij nu met zijn schip aan de kade in Kampen: “Een collega was al onderweg om zijn gasten op te pikken, toen ze toch afbelden. Nog geen dag van te voren. Hij had goed de pest in, want A, de groep komt niet. En B, hij heeft wel kosten voor de brandstof en bemanning. Dat is echt heel wrang.”
De schepen mogen wel varen, maar moeten wel aan allerlei coronaprotocollen voldoen. Op een schip voor dertig gasten met kleine hutten is het lastig de anderhalve meter te handhaven. Er kunnen dan maar tien tot twintig gasten mee. en dus zeggen de grotere groepen af, en is het voor kleine gezelschappen te duur om met zo’n groot schip op vakantie te gaan.
Duitse markt
De traditionele Hollandse zeilvloot is razend populair in Duitsland. Vrijwel elke Duitse middelbare school gaat wel een keer met de leerlingen op kamp met de Bruine Vloot. Zo’n 85 procent van de boekingen komt uit Duitsland, ziet Peetoom: “Dat is het grote probleem, Nu Nederland op de Europese coronakaart dieprood kleurt melden de Duitsers zich massaal af. “