Nieuws

Peil rond Waddenzee stijgt minder snel dan wereldwijd gemiddelde

De zeespiegel rond de Waddenzee stijgt niet zo snel als het wereldwijd gemiddelde. Dit constateert Staatstoezicht op de Mijnen, dat de situatie in het natuurgebied nauwlettend in de gaten houdt vanwege de winning van gas en zout uit de bodem. ’Maar dat kan ook omslaan’, waarschuwt professor Drijfhout.

De zeespiegelstijging is niet overal ter wereld gelijk. De afgelopen eeuw is de zeespiegel op aarde weliswaar gemiddeld met twintig centimeter gestegen, maar er zitten behoorlijke verschillen in regio’s. Volgens berekeningen van het KNMI verloopt de stijging van de zeespiegel aan de Nederlandse kust momenteel iets langzamer, maar dat kan ook omslaan, waarschuwt professor Sybren Drijfhout. Sterke smelting van het ijs op Antarctica kan de zeespiegel in Nederland sneller doen stijgen, door het wegvallen van de zwaartekracht van de ijsmassa.

Vergeleken met de omringende Noordzee is de Waddenzee echter een geval apart. Het getijdengebied met droogvallende zandplaten wisselt dagelijks van waterpeil. Een deel van de wadbodem valt immers droog tussen hoogwater en laagwater. Doordat tussen de Waddeneilanden grote stroomgaten zitten, wordt telkens zand aangevoerd naar de Waddenzee. ,,Dit houdt het natuurlijke evenwicht in stand”, meent het Staatstoezicht.

De omstreden winning van delfstoffen in de Waddenzee heeft geleid tot een onafhankelijk programma van monitoring en toetsing dat ’Hand aan de kraan’ genoemd wordt. Zodra afgesproken waarden overschreden worden, dient Staatstoezicht der Mijnen de kraan dicht te draaien. Maar als het aan natuurorganisaties als de Waddenvereniging ligt, vinden er in het geheel geen mijnbouwactiviteiten meer plaats in het natuurgebied.

Voor de Nederlandse overheid is er echter nog geen reden om een streep door de mijnbouw te zetten. Best opvallend, want nu is al bekend dat door het winnen van zout bij Harlingen bodemdaling optreedt in de Waddenzee. ’De bodemdaling als gevolg van de zoutwinning is bovendien fors en komt relatief snel’, meldt het Staatstoezicht op de eigen website. ’35 centimeter bodemdaling komt tot stand over een periode van enkele jaren’. Volgens zout-exploitant Frisia is er vergunning om de komende decennia zout uit de zeebodem te blijven halen.

De staat is ingenomen met het feit dat de zeespiegel rond de Waddenzee niet snel stijgt en rapporteert daarom in het jaarverslag: ’Op het moment dat de stijging ook rond de Waddenzee versnelt, kan de ruimte voor bodemdaling door zoutwinning snel slinken. Twee gps-stations op palen meten de bodemdaling door zoutwinning continu’.

Lees het gehele artikel op de bron: NHD, alleen voor abonnees

Afbeelding: gaswinning op de Waddenzee, © WvD