Nieuws

Mega grote pompen bij Den Oever voor als spuien niet meer voldoende is

Mega groot zijn de nieuwe pompen die op de Afsluitdijk komen. Dat meldt Rijkswaterstaat die de ingrijpende werkzaamheden op en om de dijk aanstuurt.
Met een afmeting van 4,6 meter verplaatsen de pompen straks – als het nodig is – 235.000 liter water per seconde. Want alleen als spuien niet meer voldoende is, gaan de pompen aan om het waterpeil van het IJsselmeer te verlagen. De bouwwerkzaamheden van het enorme gemaal, dat de volle breedte van de Afsluitdijk bij Den Oever in beslag neemt, is momenteel volop gaande. Er moest onder meer een deel van de historische kazematten uit de Tweede Wereldoorlog voor dit doel verwijderd worden.

,,Bij het ontwerp wordt er natuurlijk rekening gehouden met passerende vissen”, laat een woordvoerder van de projectorganisatie weten. ,,Zo krijgen de pompen minder bladen, die vervolgens stomp van vorm zijn.”

Maaiveld
Opvallend is dat de bovenzijde van de pompen straks zichtbaar zijn. Ze steken boven het maaiveld uit en de rode bovenkant is dan te zien door een glazen kap. Hoe de draaiende pompen dan te observeren zijn is uitgebeeld in artist impressions, die onder meer op de Linkedin-pagina van De Afsluitdijk te vinden zijn.

,,Door grote ruimte tussen de bladen kunnen trekvissen straks vlot en vooral veilig naar hun bestemming zwemmen”, meldt de woordvoerder. Dat is van belang omdat het visverkeer tussen IJsselmeer en Waddenzee in stand gehouden moet worden.

De bouw van nieuwe gemalen en spuisluizen is nodig om ook tot 2050 gegarandeerd voldoende water uit het IJsselmeer te kunnen afvoeren naar de Waddenzee. En zo te voorkomen dat havens en oevers rond het meer overstromen. De bestaande spuisluizen bij Den Oever en Kornwerderzand hebben daarvoor te weinig capaciteit. Dat komt door stijging van de zeespiegel en de toenemende aanvoer van water uit rivieren en kanalen.

Lees het gehele artikel op de bron: NH Premium, alleen voor abonnees

Afbeelding: Het gemaal in doorsnede. Rechts de pompen aan de IJsselmeerzijde. © Foto Rijkswaterstaat