Charterschepen met vaste ligplaats in Enkhuizen betalen geen havengeld
De charterschepen die als vaste ligplaats de haven van Enkhuizen hebben, hoeven over afgelopen zomer geen liggeld te betalen. De opluchting over dit besluit is groot, want de nood is nog steeds erg hoog, aldus de BBZ.
Aanvankelijk was het plan van het Enkhuizer college om de veel lagere wintertarieven ook voor de zomermaanden te laten gelden om zo de zwaar door corona getroffen beroepsvaart tegemoet te komen. Sommige charterschepen hebben door de anderhalvemetermaatregel de hele zomer niet met gasten kunnen varen. Pas sinds kort is er weer ruimte, maar nu is het seizoen vrijwel over.
De PvdA kwam per motie met de suggestie om het tarief voor de zomer op nul te zetten. Tot vreugde van indiener Jacco Sandstra wordt met terugwerkende kracht de raad – die de tarieven moet vaststellen – nu alsnog voorgesteld de 45 schippers uit de beroepsvaart geen aanslag in rekening te brengen. Dat kost de gemeente zo’n 24 mille, maar betekent voor de bruine vloot heel veel, aldus een verheugde directeur Paul van Ommen van de vereniging voor beroepschartervaart BBZ.
Zomertarief
Normaal gesproken hanteert Enkhuizen, dat veel charterschepen aan de Gependam heeft liggen, een zomertarief van 1 april tot 1 november van 58,64 euro per meter. Het aanzienlijk lagere wintertarief is 18,31 euro per meter. Enkhuizen heeft 45 abonnementen voor de beroepsvaart: charterschepen, veerdiensten, motorcharters en visserij.
Enkhuizen is een van de grootste charterhavens van Nederland. De bedrijfstak zorgt voor gemeentelijke inkomsten als havengelden, toeristenbelasting en inkomsten voor detailhandel, horeca en toeleveringsbedrijven. Als geen ander is het gemeentebestuur zich dan ook bewust van het belang van de vloot voor de stad, benadrukt wethouder Esther Heutink. „De schepen zijn cruciaal voor Enkhuizen, anders zouden we lege havens hebben.”
De gemeente beseft hoezeer deze beroepsgroep onder druk staat als gevolg van de coronamaatregelen. De chartervaart is grotendeels afhankelijk van Nederlandse en Duitse toeristen, maar ook van bedrijven en scholen, die in coronatijd afhaakten. En hoewel er nu weer mondjesmaat gevaren wordt zijn de problemen nog steeds heel groot, benadrukt ook Van Ommen.
De gemeente is zich bovendien bewust hoezeer deze beroepsgroep onder druk staat als gevolg van de coronamaatregelen. De chartervaart is grotendeels afhankelijk van Nederlandse en Duitse toeristen, maar ook van bedrijven en scholen, die in coronatijd afhaakten. En hoewel er nu weer mondjesmaat gevaren wordt, zijn de problemen nog steeds heel groot, benadrukt ook Paul van Ommen.
In Hoorn wordt bijvoorbeeld ook de chartervaart tegemoet gekomen in de kosten van de liggelden, maar dat wordt geregeld via de algemene steunmaatregel voor bedrijven. Hoorn heeft slecht een stuk of vier charters met vaste ligplaatsen in de haven.
Lees het gehele artikel op de bron: NHD, alleen voor abonnees
Foto: charterschepen aan de Gependam, © WvD