Nieuws

School at Sea vaart uit

Het is bijna zover. Zondag 17 oktober begint het inschepen. De 37 leerlingen die mee doen aan het talentontwikkelingsprogramma dat School at Sea heet, stappen aan boord. De eerste stap van velen in een prachtige reis en de eerste dag van de 180 die zij aan boord door zullen brengen. In de haven van Harlingen ligt Tall Ship Thalassa voor hen klaar.

School at Sea heeft na zorgvuldig beraad in 2020 besloten niet uit te varen vanwege de nog erg onstabiele stand van zaken in de wereld door Covid-19. Nu, een jaar later, kiest de organisatie wel weer het ruime sop. Een opluchting en feest voor alle geselecteerde jongeren. Voor een grote groep is de opluchting wel erg groot. Na 2,5 jaar werken om mee te mogen, wachten tot het kan, zal nu eindelijk hun avontuur beginnen.

Duurzaamheid
Het afgelopen jaar heeft School at Sea weliswaar niet gevaren, maar ook niet stil gezeten. Met meer tijd om handen heeft de organisatie zich ingezet op verduurzamen. Monique Touw, oprichter en directeur van School at Sea zegt hierover:
“Als organisatie willen wij graag onze verantwoordelijkheid nemen in een tijd waar we ons af moeten vragen wat onze eigen ‘voetafdruk’ is die wij achter laten op de aarde. We zetten groots in. De hele reis, incl. de voorbereiding houden we tegen het licht en gaan we na waar we onze CO2 uitstoot kunnen verminderen. Een team van oud-leerlingen uit voorgaande lichtingen School at Sea helpt ons hierbij. Zij berekenen onze gehele CO2 uitstoot en zullen aanbevelingen doen waar we deze kunnen reduceren. Hierbij wordt naar alles gekeken; van het brandstofgebruik aan boord, de kilometers die onze projectcoördinator maakt in de voorbereiding bij het bezoeken van alle scholen van de leerlingen, tot aan de koffie die we schenken op kantoor en inkopen die wij doen voor het eten. Daar waar we onze uitstoot kunnen verminderen doen we dat en waar we ervoor kiezen om dat niet te doen, zullen we deze compenseren.”

Lichting 20-21 is deels doorgeschoven
Een kwestie van lange adem was het wachten op dit School at Sea jaar voor sommigen wel. De geselecteerden voor 2020/2021 konden helaas niet allemaal doorschuiven. Karsten kreeg van school én thuis gelukkig wel alle medewerking.
“Toen ik te horen kreeg dat School at Sea 2020-2021 niet door zou gaan, vond ik dat natuurlijk erg jammer. Er volgde een tijd van twijfel en onzekerheid. Maar toen ik eenmaal had besloten om door te stromen naar het jaar 2021-2022, voelde dat direct als de goede keuze.
Omdat ik voor School at Sea al had bedacht op welke gebieden ik mezelf wilde ontwikkelen, kon ik mijn plannen daarvoor thuis doorzetten. Als ik nu terugkijk op vorig jaar ben ik heel blij met de extra tijd die ik had. Nu heb ik echt het gevoel dat ik op 17 oktober met 110% zekerheid aan boord stap van de Thalassa! Ik ben er helemaal klaar voor.”

~ Karsten Ritsema van Eck ~ leerling School at Sea 2021-2022

En ook een nieuwe groep is aangesloten
Een nieuwe lichting is het afgelopen jaar vol enthousiasme begonnen aan het traject en heeft zijn eigen hobbels (bergen!) op hun pad gevonden.
“Wat ik bij School at Sea wil vinden is uitdaging. Het fundraising traject was een goed begin, want dat was één grote uitdaging. Ik heb geleerd om te pitchen, een website te bouwen, succesvolle acties te organiseren, mensen en bedrijven te benaderen en heb mijn grenzen nu al verlegd. En dat allemaal als 15-jarige midden in een pandemie die alles er niet makkelijker op maakte! Het was soms heel moeilijk en voelde bijna onmogelijk om 23.500 euro bij elkaar te krijgen. Toch heb ik doorgezet, met hulp en een onuitputtelijke motivatie om op reis te gaan. Nu ben ik hier: over een week vertrek ik en ik heb er verschrikkelijk veel zin in!”
~ Lilya Bisscheroux ~ leerling School at Sea 2021-2022

Vertrek dit jaar uit Harlingen
School at Sea zal dit jaar vertrekken vanuit Harlingen. Dit is de thuishaven van het vaste School at Sea schip, de driemast barkentijn Thalassa. Een imposant schip dat de 37 jongeren en het School at Sea team de komende maanden hun thuis zullen gaan noemen.