Vrachtschepen onder zeil tegen CO2 uitstoot
Zeeschepen die op windkracht de oceaan overvaren, daarvoor moeten we zo’n 150 jaar teruggaan in de tijd. Maar na twee eeuwen waarin fossiele brandstoffen de overhand namen, zijn grote zeilschepen klaar voor een revival. Wim de Preter geeft in de Tijd een overzicht van de ontwikkeling op het gebied van de zeilende vrachtschepen. Maar ziet daarbij een aantal ontwikkelingen over het hoofd. Zoals de Nederlandse Fairtransport en Ecoclipper. Maar ook een nieuw gebouwd zeilend vrachtschip als de Grain de Sail wordt niet genoemd.
De commerciële scheepvaart is vandaag verantwoordelijk voor 2 tot 4 procent van de wereldwijde CO₂-emissies, afhankelijk van de ramingen. Een manier om die uitstoot omlaag te krijgen is transport met vrachtschepen die geheel of gedeeltelijk door de wind worden aangedreven. Meerdere bedrijven werken aan die nieuwe generaties ‘windschepen’.
Of er echt een nieuwe wind door de scheepvaart gaat waaien, valt nog te bezien. Veel experts denken dat windaandrijving nooit echt bruikbaar zal zijn voor de grote, conventionele containerschepen. Met vrachten van meer dan 200.000 ton zijn ze daar simpelweg te zwaar voor. Sommigen denken dat windschepen een niche zullen blijven, anderen verwachten dat de mastodonten op lange termijn verdrongen worden door een grote vloot van kleine en zuinige zeeschepen.