‘Zeilschipper hoort op werelderfgoedlijst’
‘Wat mij betreft mogen de beroepszeilvloot en het ambacht werelderfgoed worden. Het vak van molenaar is dat tenslotte ook. En dit is minstens zo iconisch.’ Dat zegt de Overijsselse gedeputeerde Eddy van Hijum naar aanleiding van de recente onderzoeken naar de kansen en bedreigingen voor de branche.
De beroepszeilvaart wacht een volle en uiterst urgente investeringsagenda en kan die in de huidige markt niet zelf financieren. Veel ondernemers hebben te weinig reserves en opereren in een markt met te lage tarieven. Dat is kort samengevat de uitkomst van een onderzoek dat adviesbureau BMC deed naar financieringsopties voor de zeilende beroepsvaart. BMC benoemt ook financieringsoplossingen.
Het Nederlands Bureau voor Toerisme (NBTC) ziet in een eigen rapport juist geweldige kansen om de beroepsmatig zeilende erfgoedschepen op te nemen in de toeristische canon. Provinciebestuurder Eddy van Hijum was namens de provincies één van de drie opdrachtgevers van dit BMC-rapport. Hij ziet zowel de bedreigingen als de kansen. Die laatste wil hij graag benutten. ‘Nog niet zo lang geleden hebben we met de Hanzesteden in Nederland en België een toeristische verhaallijn opgezet die we internationaal onder de aandacht hebben gebracht. Dat heeft heel veel extra toeristen opgeleverd. Ik zie dezelfde kansen voor de beroepszeilvloot. Naast Rembrandt en Van Gogh heeft Nederland nog veel meer cultuur te bieden. Onze zeilvloot heeft een eigen cultuurhistorisch verhaal waarmee je toeristen kunt trekken. Die vloot heeft ons land mede gevormd tot wat het nu is. En dat verhaal verdient het om te worden verteld.’
Overleven of doodbloeden
Van Hijum is blij met beide rapporten. Het BMC-rapport over de investeringsagenda van de vloot en de financiering ervan laat goed zien wat nodig is om de vloot toekomstbestendig te maken, vindt hij. ‘Het is duidelijk dat de vloot zonder hulp de verduurzamingsopgave waar ze nu voor staat niet aankan. Dan kun je als overheid kiezen: reiken we de hand om te overleven of laten we de boel doodbloeden? Dat is een keuze. Je zou kunnen beargumenteren dat de overheid met het speciale coronasteunfonds van 15 miljoen al een keuze heeft gemaakt voor behoud. Natuurlijk was die steun er vooral om ondernemers uit hun acute nood te redden. Maar nu dat is gebeurd moeten we wel verder kunnen. CDA-Kamerlid Hilde Palland gaat het kabinet daarop bevragen. In mei komt er een debat over. Dan wordt van het kabinet een duidelijk standpunt gevraagd over het behoud van de vloot.’
Lees het gehele artikel van Peter Fokkens op de bron: Schuttevaer, alleen voor abonnees Of lees het artikel in de papieren Schuttevaer.
Afbeelding: een deel van de beroepszeilvloot in de haven van Hoorn, © WvD
Wil je meer weten over het BMC rapport, kijk dan hier
Het NBTC rapport werd eerder gepubliceerd en kan je hier downloaden