Nieuws

Verworden de Waddeneilanden tot yuppeneilanden?

Hoe voorkomen de Waddeneilanden dat ze verworden tot een yuppeneiland? Onderzoek moet uitkomst bieden, vindt sociaal geograaf Meindert Schroor. ,,Iedereen ziet wel dat toerisme op een Waddeneiland steeds meer een exclusief gebeuren wordt. Veel mensen in Noord-Nederland met een krappe beurs kunnen het zich niet meer veroorloven veertien dagen op een eiland te verblijven”, signaleert Meindert Schroor. ,,Iedereen ziet wel de verschuiving in publiek bij festivals als Oerol en Into The Great Wide Open: van jonge, kamperende alternatievelingen naar de happy few en de pensionado’s met een dikke beurs.”

De 67-jarige portefeuillehouder cultuurhistorie met Terschellinger roots heeft samen met de econoom John Dagevos namens de Waddenacademie verkend welke verdringingseffecten op het gebied van toerisme en recreatie onderzocht zouden moeten worden. Dat deden ze onder meer aan de hand van gesprekken met eiland-bestuurders De bevindingen van de Quick Scan worden donderdag in Harlingen aangeboden aan de vijf eiland-burgemeesters.

Hoeveel toeristen op eilanden zijn, is nergens echt goed in beeld
Het wordt steeds drukker op de eilanden, zien de onderzoekers. Het dagtoerisme is sterk gegroeid, wellicht als alternatief voor het steeds duurdere verblijfstoerisme. Als voorbeeld noemen Schroor en Dagevos arrangementen van boottocht en fietshuur, met als bijzondere aanbeveling dat zo’n reisje van een dag het gevoel geeft een week weg te zijn geweest.

Lees het gehele artikel op de bron: LC, alleen voor abonnees