Nieuws

Brugwachters willen graag het klompje terug

Stichting Lytse Marren wil het bruggeld in de gemeente Súdwest-Fryslân weer invoeren. De stichting, die zich inzet om het Lytse Marrengebied op de kaart te zetten, claimt dat toeristen het klompje missen. Volgens brugwachters leidt het afschaffen tot lange wachttijden voor wegverkeer en minder contact met de mensen. De gemeente Súdwest-Fryslân ziet echter vooral voordelen van het afschaffen van het bruggeld.

Brugwachter Hillebrand van Bemmel kan maar niet wennen aan zijn werkzaamheden bij de Wolsumer ketting. Sinds 2012 gaat zijn brug gratis open voor bootjes en hij mist zijn klompje. ,,Het klompje hoort gewoon bij Fryslân”, vindt Van Bemmel. ,,Ik kom van de zee. Ben geboren in het achtersteven van een skûtsje. Als kind moest ik altijd twee dubbeltjes in het klompje doen. Ik weet niet beter.” Van Bemmel mist vooral het contact met de mensen. ,,Dat is heel anders geworden. Ik kom mijn hokje gewoon minder vaak uit. Het klompje was een aanleiding om even een praatje te maken.”

Súdwest-Fryslân schafte het bruggeld in 2012 af. Sindsdien volgden meer Friese gemeenten. Volgens Antje Voolstra, teammanager bruggen en havens in Súdwest-Fryslân, is dat deels om economische afwegingen. ,,Als je door de gemeente vaart, kom je soms wel acht bruggen tegen. Vroeger moest je overal twee euro betalen. En dan moest je nog terug.”

Sinds de bruggen gratis zijn, is het aantal doorvaarten gegroeid. ,,In 2012 waren dat er 269.000. Vorig jaar zaten we op 380.000. We willen dat mensen grenzeloos kunnen varen en dat leidt ook tot een toename.”

Lees het gehele artikel op de bron: Friesch Dagblad