Zeilvracht

De comeback van het zeilschip: hoe wind weer belangrijk werd in de scheepvaart

Vrachtvervoer op zeilschepen behoorde tot voor kort tot het verleden. Maar nu wordt wind steeds vaker gebruikt als een duurzaam alternatief voor fossiele brandstoffen. Maakt het zeil een comeback?

Aan boord van de Tukker is het een constante herrie. Twee mannen laten de vonken van hun slijpers regenen, met koptelefoons op en beschermkappen voor hun gezicht. Ze ontdoen het staal van roest. Dit schip van meer dan een eeuw oud moet straks weer als nieuw de oceaan op. De scheepsromp staat op een scheepswerf in Franeker en lijkt nog weinig te verschillen van de vaartuigen in andere loodsen. Maar er komen nog masten op. En dat is bijzonder, voor een vrachtschip.

Jorne Langelaan ziet het juist als een stap vooruit. In 2018 richtte hij het bedrijf EcoClipper op om een hele nieuwe vloot aan zeilvrachtschepen in de vaart te brengen, nieuw of gerenoveerd. De oude Tukker is de eerste die wordt klaargemaakt om volgend jaar de zee op te gaan. In de loods is bijna het hele schip gestript. Langelaan balanceert over de blootgelegde ribben en wijst verschillende kleine cabines aan. ‘Dit wordt de nieuwe kombuis. En hier komt de kapiteinshut.’ Er hangen nog wat glimmend gelakte houten bedden aan de wand en er opent een deurtje naar een kleine badkamer. Maar al dat interieur gaat eruit. Het onderliggende staal moet worden bewerkt en zoveel mogelijk ruimte bieden voor de vracht. De Tukker gaat immers geld verdienen door vooral lokale specialiteiten de wereld over te brengen.

Rum, koffie en
cacaoHet is niet de eerste zeilboot met dat doel in de 21ste eeuw. Een relatief bekend ander vrachtzeilschip is de Tres Hombres. Dat houten schip vervoert al jaren rum, koffie en cacao vanuit het Caraïbisch gebied. Consumenten zijn bereid daarvoor een ‘eerlijke’ prijs te betalen, want varen met een zeil is duurder dan met een gemotoriseerd containerschip. Dat moet je er maar voor over hebben als je iets lekkers van de andere kant van de wereld wilt hebben, vindt Langelaan. Hij was zelf een van de drie mannen die met de Tres Hombres begon.

Lees het gehele artikel op de bron: Vrij Nederland

Afbeelding: de Tukker in de hal van Talsma, foto: Ecoclipper