Nieuws

Dreigend watertekort: ook sluizen Afsluitdijk minder vaak open

Net als bij Harlingen gaan wegens de droogte ook de schutsluizen van de Afsluitdijk minder vaak open en dicht voor de scheepvaart. De maatregel is sinds deze week van kracht, aldus Rijkswaterstaat.

Door minder te schutten gaat er minder zoet water vanuit het IJsselmeer verloren in de Waddenzee. Het IJsselmeer-peil moet zo hoog mogelijk blijven om omliggende gebieden van water te voorzien.

Code geel: dreigend watertekort
De Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) heeft in de woensdag publiceerde droogtemonitor code geel, ‘dreigend watertekort’ aangekondigd.

Het water in de Rijn, de belangrijkste toevoer voor het IJsselmeer, is deze week gedaald tot onder de grens die de LCW hanteert. De daling zet de komende weken naar verwachting door.

Recordjaar 1976
Volgens het KNMI is de droogte nu erger dan in het jaar 2003, maar komen we nog niet in de buurt van de recorddroogte in 1976. Daarvoor moet er tot begin augustus nauwelijks een druppel regen vallen. Dat is reeël: voor de komende vijftien dagen wordt niet tot nauwelijks neerslag voorspeld.

Lees het gehele artikel op de bron: LC