Nieuws

Gat in de wet: mastkeuring niet voor alle schepen nodig

De laatste jaren hebben zich in de chartervaart meerdere ernstige ongelukken voorgedaan met afbrekende houten masten. De aandacht richt zich op de circa 260 beroepscharterschepen. Vreemd genoeg is er geen toezicht op schepen die met twaalf of minder gasten varen.

Het gaat om de vele tjalkjes, skûtsjes en botters die met maximaal twaalf passagiers varen en zodoende geen Communautair Binnenvaart Certificaat hoeven te hebben en ook geen verplichte periodieke mastkeur(ing hoeven te laten doen. Maar de risico’s zijn vergelijkbaar met die van grote charterschepen.

Niemand weet om hoeveel van dergelijke schepen met een houten mast het gaat, evenmin hoeveel ongelukken daarmee gebeuren. Dat wordt vrijwel zeker niet geregistreerd. De focus ligt vooral op de beroepschartervaart.

Uit onderzoek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid blijkt dat verborgen houtrot en vocht in het hout veel voorkomende oorzaken zijn van ongelukken met afbrekende masten. Oorzaken die moeilijk op te sporen zijn, zeker met het blote oog. Zelfs een nieuwe harp of een blok kan stukgaan.

Lees het zeer uitgebreide artikel van Evert Bruinekool op de bron: Binnenvaartkrant

Afbeelding: veel voorkomend: houtrot rond de mastbout