Zeilvracht

Duurzame containerschepen? In deze futuristische ontwerpen keert de ouderwetse zeilboot opvallend vaak terug

Internationale rederijen zijn druk bezig om schaalbare groene alternatieven te vinden voor diesel slurpende containerschepen. Van rotorzeilen en reuzenvliegers tot intrekbare vleugels: sommige bedrijven proberen de klassieke zeilboot opnieuw uit te vinden. Andere rederijen zetten groots in op groene methanol, gemaakt van landbouwafval.

Overheden voeren de druk op om de internationale scheepvaart vrij van CO2-uitstoot te maken. Dit noopt grote en kleine rederijen ertoe om groene alternatieven te vinden voor de diesel slurpende containerschepen. Die stoten op dit moment naar schatting zo’n drie procent van de mondiale broeikasgassen uit. Veel van de hedendaagse ideeën die ronde doen, maken gebruik van een of andere vorm van hightech zeil. Het zijn vaak schepen met een futuristische kijk op door de wind voortgedreven schepen. Een aanpak die historisch gezien vele eeuwen gangbaar is geweest.

Containerschepen van de toekomst: terug naar de zeilboot
Geir Fagerheim van de Zweedse rederij Wallenius Wilhelmsen vertelt Insider dat men bij het ontwerpen van een door wind aangedreven vrachtschip rekening moet houden met verschillende factoren. Hieronder vallen bijvoorbeeld de veiligheid, functionaliteit, comfort voor de bemanning en vooral snelheid. “Er is grote druk om zo kort mogelijke reistijden op de oceaan te hebben”, zegt Fagerheim. “Maar als je de schepen heel snel laat varen en de reistijd verkort, gaat dat natuurlijk gepaard met een hoger brandstofverbruik en meer CO2-emissies.”

Oceanbird

In samenwerking met verschillende partners ontwierp Wallenius Wilhelmsen ‘Oceanbird’, een vrachtschip dat wordt aangedreven door intrekbare vleugelachtige zeilen. Het kan volgens het bedrijf 7.000 auto’s vervoeren, terwijl de C02-uitstoot met 90 procent wordt verminderd. De ontwikkeling van de technologie achter een duurzaam vrachtschip is op zich indrukwekkend, stelt Fagerheim. Voornamelijk doordat zeeschepen alle energie die ze nodig hebben mee moeten nemen, in tegenstelling tot bijvoorbeeld een elektrische auto, die onderweg kan stoppen om op te laden. En omdat er geen emissievrije brandstof als alternatief bestaat, is wind nagenoeg de enige toegankelijke schone energiebron voor de scheepvaartindustrie.

Maar de echte uitdaging ligt volgens Fagerheim bij het overtuigen van klanten. Ze moeten accepteren dat de milieuvriendelijke schepen langer over een reis doen dan reguliere containerschepen. Het maakt niet uit hoe innovatief de nieuwe technologie is, het wordt alleen maar relevant als bedrijven accepteren dat een iets langere reistijd de overstap waard is, legt hij uit. De twee problemen samen zorgen ervoor dat de scheepvaart “de moeilijkste industrie is om CO2-uitstoot te verlagen”, aldus Fagerheim.

Lees het gehele artikel op de bron: Businessinsider

Afbeelding: Veers schone vrachtschip gebruikt DynaRig-zeilen en waterstofcellen om de snelheid te optimaliseren. Foto:Veer