Nieuws

Geen nieuwe eilandjes, woonwijken of recreactie-oorden meer in het IJsselmeer of Markemeer

Er mogen in het IJsselmeer geen nieuwe eilandjes, woonwijken of recreactieoorden meer komen van het kabinet, maar waarom? De logica achter dit kabinetsvoornemen is dat ‘onze nationale regenton’ zo groot mogelijk moet blijven voor de opslag van zoetwater. In de afgelopen jaren is de buffercapaciteit al behoorlijk afgenomen. De aanleg van de Marker Wadden, maar ook de bouw van windmolenparken zorgden dat er minder ruimte voor water was.

IJsselmeer maximaal vullen
Om Nederland weerbaarder te maken tegen watertekorten is volgens het kabinet niet alleen behoud van buffercapaciteit in het IJsselmeer en het Markermeer nodig, maar ook vergroting. Dit kan door het waterpeil in de winter met enkele decimeters te verhogen. Zo mag het waterpeil in het IJsselmeer en het Markermeer verder schommelen. Nu is er nog een maximaal hoogteverschil van 20 centimeter. Dit wordt straks 50 centimeter. Door deze maatregel kunnen grotere hoeveelheden water worden opgeslagen in de grootste meren van Nederland, die door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat ook wel de Nationale Regenton worden genoemd. Zo kan er gebouwd worden aan een grotere zoetwatervoorraad voor droge zomers. In die zomers zou het peil verder dan gebruikelijk mogen uitzakken. Dit zijn opties die het kabinet aandraagt; de waterschappen gaan er uiteindelijk over.

Toch gaat de deur voor nieuwe initiatieven niet helemaal op slot. Volgens de rijksbrief Water en Bodem Sturend blijft er ruimte voor ‘overstroombare natuur’. Die ruimte lijkt op voorhand ook niet verkeken voor windmolens.

Download hier de gehele Kamerbrief van minister Heijnen van IenW

Lees voor meer info ook dit artikel in de NRC

Foto: het Markermeer, © WvD