Zeilvracht

Scheepvaart gaat vanaf nu betalen voor CO2-uitstoot

Er wordt gesproken van een ‘historisch akkoord’: vanaf 2024 moet de scheepvaartsector gaan betalen voor de uitstoot van broeikasgassen. Dit is een van de Europese maatregelen die genomen wordt om de uitstoot van CO2 tegen 2030 fors te verminderen. Het gevolg: 7 miljard euro aan extra kosten voor de scheepvaart.

Het is voor het eerst dat de scheepvaartsector wereldwijd moet opdraaien voor hun CO2-uitstoot. Woensdagavond hebben het Europees Parlement en de lidstaten van de Europese Unie een voorlopig akkoord bereikt. De details van de maatregel komen later pas naar buiten. Wel is bekend dat de regel per 1 januari 2024 in zal gaan. Er bestond al een zogenaamd Europees ETS – een mechanisme voor bestrijding van de uitstoot van CO2 – voor andere grote industrieën als de luchtvaart. Nu zal de scheepvaart ook onder het ETS vallen. In totaal stootte de scheepvaart vorig jaar 833 miljoen ton CO2 uit, wat ongeveer 3 procent van de wereldwijde uitstoot is. Blijkt uit onderzoek van scheepvaartdata-specialist Marine Benchmark.

Vergroening
Het doel was eerst om de CO2-uitstoot met 55 procent te reduceren ten opzichte van de uitstoot in 1990. Dat is recent opgetrokken naar een reductie van 57 procent. De scheepvaart viel buiten het Parijsakkoord van 2015, een internationaal om de opwarming van de aarde tegen te gaan.

Hoge kosten
Er wordt verwacht dat de kosten van zeetransport door deze maatregel in de miljarden op zal lopen. Het gaat om alle vracht- en passagiersschepen, als bulk-, container- en cruiseschepen, boven de 5000 brutoton (GT).

Lees het gehele artikel op de bron: RIjnmond