Harlinger havenbedrijven willen diepere Waddenzee-geul Boontjes
Terwijl de sluis bij Kornwerderzand breder en dieper wordt gemaakt, is er sprake van een minder diepe vaargeul naar Harlingen. “Dit zou natuurlijk de wereld op z’n kop zijn”, stellen de bedrijven in de Harlinger zeehaven. “Honderden miljoenen euro’s worden geïnvesteerd in een sluis die nergens naar toe leidt.” Als de vaargeul Boontjes niet op diepte wordt gehouden, heeft dit niet alleen gevolgen voor Harlingen, maar ook voor het Friese en het Groningse achterland en de watersport. De Harlinger zeehavenbedrijven pleiten daarom voor het op diepte houden van vaargeul Boontjes, en zien de geul liever nog verder uitgediept.
“Voor provincie Fryslân, de grootste betaler van de sluisverbreding, is de toegang naar het Friese achterland via de Tsjerk Hiddessluizen in Harlingen een economisch belang van jewelste”, stelt de Harlingen Seaport Business Association (HSBA), de vertegenwoordiger van veertig bedrijven in de Harlinger zeehaven. De HSBA denkt dat de belangen van Friesland onvoldoende gediend worden; vooral de belangen van bedrijven in Noord en Noordwest-Friesland.
De focus van de verbeteringen ligt op het verdiepen van de geulen op het IJsselmeer naar Kornwerderzand en het verbreden en verdiepen van de sluis. “Maar hoe komt een diep schip vanaf Kornwerderzand naar zee, of naar Harlingen?”, vraagt de HSBA. Het plan voor de nieuwe sluis kan niet zonder aanpak van de vaarroute van Kornwerderzand naar Harlingen.”
De nieuwe sluis zou een diepgang van 6 meter toestaan, maar de hoofdvaarweg naar Harlingen, via Boontjes, is aan verzanding onderhevig. De huidige afgesproken diepgang van de Boontjes is 3,80 m onder NAP. In juni 2020 is een lobby om de diepgang op dit traject te vergroten op niets uitgelopen, maar is de diepgang van 3,8 bij NAP wel bevestigd door Rijkswaterstaat en provincie Fryslân. Nu is er echter opnieuw een discussie over de diepgang op dit traject gestart, waarbij gesteld wordt dat deze wel gereduceerd kan worden tot 2,8 m bij NAP, aldus de HSBA.
Lees het gehele artikel op de bron: Harlinger Courant
Afbeelding: de bark Artemis, vastgelopen in de Boontjes enige jaren terug