Wieringerhoek in volgende fase, overgangen van land naar water vloeiender
De Wieringerhoek, het plan voor de (her)inrichting van het kustgebied tussen de Wieringermeer en het IJsselmeer van Den Oever tot aan Enkhuizen, kent een voorlopig ontwerp. De overgangen van land naat water moeten daarbij vloeiender worden ingericht. Uitgangspunt van het Ontwerp Voorkeursbeslissing is een divers en veerkrachtig ecosysteem waar zowel de fauna en flora binnen- als buitendijks van moet profiteren. Tot op heden constateert Rijkswaterstaat dat deze te wensen overlaat als gevolg van (te) harde overgangen van water naar land en van zoet water naar zout water. Niet alleen weten vissen en vogels zich daar weinig raad mee, ook wordt er geconstateerd dat landbouwgebieden en de drinkwatervoorziening daar hinder van ondervinden door kweldruk in combinatie met klimaatverandering.
In de toelichting die Rijkswaterstaat heeft vrijgegeven, wordt erop gewezen dat de huidige harde overgang van zout naar zoet water ’onder normale omstandigheden’ geen problemen geeft in het IJsselmeer, maar dat men sinds 2018 met een nieuwe realiteit van doen heeft. Daarbij wordt gedoeld op de gevolgen van hete en droge zomers, waaronder toenemende kweldruk in de Wieringermeer en problemen bij de drinkwaterwinning.
Moerassen
Om de overgangen van water naar land en van zoet water naar zout water meer fluïde te laten verlopen, heeft Rijkswaterstaat het plan opgevat voor de aanleg van zogenoemde ecotopen en brede overgangen. Beiden moeten gezien worden als overstromingsgebieden (moerassen), oftewel: buffers. Voor de kust van Andijk zijn deze ingetekend in combinatie met zoetwaterbekkens en ondieptes die de drinkwaterwinning moeten garanderen.
Hoe de brede overgangen er precies uit gaan zien en waar zij aangelegd zullen worden (binnen- of buitendijks) is nog niet helemaal duidelijk. Wel geeft Rijkswaterstaat in de toelichting te kennen dat het gebied tussen Den Oever en haven Oude Zeug ’kansrijk’ is voor ’een systeem met voor- en eventueel ook achteroevers’. Omdat de wateren daar ondiep zijn en bovendien weinig bevaren worden, is dit ’gunstig voor de beheersing van kosten’. Ook ziet Rijkswaterstaat op deze manier kans om recreatieve waarde aan het gebied toe te voegen.
Ter inzage
Het Ontwerp Voorkeursbeslissing, met een voorlopig kostenplaatje van zo’n 160 miljoen euro, ligt ter inzage. Mensen kunnen tot 26 januari reageren op het plan. Op dinsdag 10 januari zal Rijkswaterstaat tussen 19.30 uur en 21.30 uur een informatiebijeenkomst houden op vergaderlocatie ’Leven van de wind’ aan de Oosterterpweg 12, 1771 SJ te Wieringerwerf. Een week later is er eenzelfde bijeenkomst in het dorpshuis van Andijk.
Lees het gehele artikel op de bron: NHD, alleen voor abonnees
Afbeelding: Impressie natuurlijke land-waterovergang. © Beeld Rijkswaterstaat