Nieuws

Mogelijk 75 miljoen euro voor natte natuur IJsselmeer, Waddenzee en Lauwersmeer

Het blijft niet bij de 21 miljoen euro aan rijksgeld voor de versterking van de natuur aan de IJsselmeerkust, die dinsdag bekendgemaakt werd. Tot 2033 gaat het mogelijk om 75 miljoen euro voor de natte natuur in en om de grote wateren, zoals de Waddenzee, het IJsselmeer en het Lauwersmeer.

Om maar met de IJsselmeerkust te beginnen: de natuur daar staat al jaren onder druk en omdat we door klimaatverandering steeds meer water in het IJsselmeer willen vasthouden, wordt de situatie er niet beter op. Omdat harde wind meestal uit het westen komt, kunnen broedplaatsen van vogels die op de grens van water en land broeden wegspoelen. Ook de oevers kunnen wegspoelen. En dat terwijl er met de aanleg van de vismigratievijver, als het goed is, wel meer vissen tussen zoet en zout water heen en weer kunnen zwemmen. Natuurlijke oevers van een goede kwaliteit zijn belangrijk voor die vissen, maar ook voor soorten die alleen in zoet water voorkomen.

Peilbeheer
De 21 miljoen euro die er nu aan zit te komen, wordt onder andere in een beter peilbeheer gestoken, oftewel meer controle over wat een hoge waterstand met de IJsselmeerkust doet.
Zo kun je bijvoorbeeld de broedende vogels beter beschermen. Maar er komt ook meer ruimte voor paaiende vissen. Bij Tacozijl, bij Lemmer, wordt bijvoorbeeld aan een plan gewerkt waarbij vissen zich op onder andere met water ondergelopen land kunnen voortplanten.

Er is ook 15 miljoen euro vrijgemaakt om de onderwaternatuur van de Waddenzee te verbeteren. In zuidelijke oceanen heb je bijvoorbeeld koraalriffen waar klein leven groot kan worden. Die functie hebben schelpenbanken in de Waddenzee, maar ook zeegrasvelden hadden in het verleden die functie.

Lees het gehele artikel met video op de bron: Omroep Friesland