Een gat in de Afsluitdijk? Het zou zomaar kunnen, aldus Strootman Landschapsarchitecten
Strootman Landschapsarchitecten heeft de aanbesteding van Rijkswaterstaat gewonnen om samen met ingenieursbureau Witteveen+Bos drie varianten te ontwikkelen die laten zien hoe een geleidelijke zoet-zout-overgang bij Den Oever kan worden gerealiseerd. Witteveen+Bos is verantwoordelijk voor het hydrologisch en ecologisch onderzoek en de techniek, Strootman Landschapsarchitecten voor de ruimtelijke kwaliteit en de verbeelding.
Al meer dan negentig jaar beschermt de Afsluitdijk tegen de kracht van de zee en er wordt al jaren hard gewerkt om die dijk weer klaar te maken voor de toekomst. Een studie naar betere mogelijkheden voor vismigratie en een zoet-zout-overgang zou kunnen betekenen dat er een gat komt in de dijk.
Geleidelijke overgang zoet/zout
Naast de vismigratierivier die nu wordt gemaakt bij Kornwerderzand, zijn in de Verkenning Wieringerhoek van de Programmatische Aanpak Grote Wateren (PAGW) de mogelijkheden verkend van een nieuwe geleidelijke overgang tussen het zoute water van de Waddenzee en het zoete water van het IJsselmeer bij Den Oever. Zo’n geleidelijke overgang van zoet naar zout kan de uitspoeling van zoetwatervissen tegengaan. Het brakke water waarschuwt de zoetwatervissen namelijk dat zij het zoute water naderen. Ook is een geleidelijke overgang van zoet naar zout belangrijk voor migrerende vissen zoals zalm en paling die zowel in de zee als in de rivier zwemmen. Tegelijkertijd is het daarbij ook van groot belang om het IJsselmeer zoet te houden en dus zo min mogelijk zout water vanuit de Waddenzee het IJsselmeer in te laten stromen.
Lees het gehele artikel op de bron: NHD
Afbeelding: de vismigratierivier zoals die nu wordt aangelegd bij Kornwerderzand