Nieuws

Enkhuizer Zeevaartschool ontwikkelde WASP-module voor zeilende koopvaardij

In de Schuttevaer staat een groot artikel over de ontwikkelingen op het gebied van Wind Assisted Ship Propulsion en zeilende vrachtvaart. Ook wordt daarin geschreven over de speciale WASP-module die de Enkhuizer Zeevaartschool aan haar aanbod van cursussen heeft toegevoegd. De ontwikkelingen in de windvoortstuwing gaan snel. Waar eerst met oude zeilschepen kleine hoeveelheden vracht eco-vriendelijk (CO2 vrij) werd vervoerd, komen nu de grote zeeschepen met hulp-windvoortstuwing om hun CO2 uitstoot te beperken. Maar ook worden de eerste zeilende vrachtschepen gebouwd, die 90 tot 100 % door wind zullen worden voortgestuwd.

In het artikel zet Peter Fokkens verschillende WASP-systemen op een rijtje en geeft aan dat deze systemen nauwelijks vergelijkbaar zijn met de zeilvaart waarvoor de Enkhuizer Zeevaartschool tot nu toe mensen opleidt. Iedere soort van windvoortstuwing vraagt om een andere benadering, andere routering en is geschikt voor een ander vaargebied. En hoewel vaak sprake is van geautomatiseerde systemen heb je daarbij toch andere vaardigheden nodig dan waar de doorsnee koopvaardijofficier mee heeft leren werken. Daarvoor heeft de Enkhuizer Zeevaartschool nu een aparte module WASP ontwikkeld.

Docent Zeilvaart van de Enkhuizer Zeevaartschool Wouter van Dusseldorp ziet ook de ontwikkelingen in windvoortstuwing voorbij komen. Hij is daarnaast uitgever van de nieuwsbrieven Zeepost (voor de chartervaart) en Scheepspost (voor het Varend Erfgoed) en zag nu aanleiding om een specifieke nieuwsbrief over WASP en zeilende vrachtvaart uit t geven: de Zeilpost. Er is genoeg stof om een eigen nieuwskanaal voor in te richten, vindt Van Dusseldorp, ‘Ik ben ook erg benieuwd of hier belangstelling voor zal komen vanuit wat je nu de traditionele koopvaardij kunt noemen, die dus al bijna een eeuw lang volledig gemotoriseerd is. Want als innovatie is dit, naast de ontwikkeling van alternatieve brandstoffen, misschien wel de meest belangwekkende sinds de introductie van de scheepsmotor.’

Zeilpost is een vrij toegankelijke website. Wie op de hoogte gehouden wil worden, abonneert zich op de wekelijkse nieuwsbrief, voor een bescheiden vrijwillige bijdrage van 15 euro per jaar.

Lees het uitgebreide artikel van Peter Fokkens op de bron: Schuttevaer, alleen voor abonnees

Afbeelding: Het Oceanbird-zeil bijvoorbeeld kan gemonteerd worden op een breed scala aan scheepstypen (bron: Oceanbird)