Inzaaien en inplanten zeegras Waddenzee gestart
Rijkswaterstaat is gestart met het inzaaien en inplanten van zeegrasvelden in de Waddenzee. In 2023 voeren ze deze werkzaamheden uit bij Griend in het midden van de Waddenzee, en op 4 nieuwe locaties: nabij Texel, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog. Zeegras groeit van nature in onze kustwateren en is heel belangrijk. Het zuivert niet alleen het water. Het neemt ook heel veel CO2 op en geeft ruimte aan dieren, zoals slakjes en jonge vissen. In 2023 willen we de dichtheid van het bestaande zeegrasveld bij Griend vergroten. Daarom zaaien onderzoekers en vrijwilligers er een week lang bijna 1 miljoen zaadjes.
Nieuwe proeflocaties
Op basis van wetenschappelijk onderzoek stelde RWS een kansenkaart samen met plaatsen waar de omstandigheden voor zeegras optimaal kunnen zijn. De kaart is aangevuld met veldbezoeken, informatie van de website Waarneming(externe link) en observaties van bewoners- en gebruikers uit het gebied. Zo zijn 4 nieuwe proeflocaties geselecteerd, namelijk bij Texel, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog. In het voorjaar van 2023 zullen we daar kleine proefvelden van ongeveer 20 bij 30 m inzaaien met ongeveer 3300 zaadjes per locatie. Deze proefvelden hebben een omvang van ongeveer 20 bij 30 m. Vlakbij elk eiland komen 3 van deze kleine proefvelden. De onderzoekers bepalen de exacte plek van de proefvelden als ze op het Wad aan het werk zijn. Op elke locatie wordt ongeveer een dag gewerkt.
Zaaien groot zeegras: kitspuitmethode
Groot zeegras wordt tegenwoordig ingezaaid met een kitspuit. Dit blijkt op het Wad erg effectief. In de zeegraskitspuit zit een mix van sediment en zaadjes. Die mix wordt geïnjecteerd in het zand. Zo kunnen de zaadjes ongestoord ontkiemen en uitgroeien tot zeegras.