Zoutwateraccu’s: wat zijn het precies?
Een accu die milieuvriendelijk, onderhoudsvrij en onbrandbaar is: het klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Hoewel elektrisch varen een stuk duurzamer is dan motoren op fossiele brandstoffen, moet je wel een aantal flinke accu’s aan boord hebben om al die energie op te kunnen slaan. En de populaire lithiumaccu’s zijn nou niet bepaald milieuvriendelijk. Zowel bij de productie als aan het einde van hun levensduur hebben ze een schadelijke impact op het milieu. Zoutwateraccu’s lijken een aantrekkelijk en duurzaam alternatief voor lithiumaccu’s. Hoe werken deze accu’s precies en is een zoutwateraccu geschikt voor op een schip?
Werking zoutwateraccu
Zeilen vroeg het Elfa, expert en groothandel in accu’s, waaronder hun natrium-ion zoutwater accu. Een accu (of oplaadbare batterij) bevat twee polen, een anode of negatieve elektrode en een kathode; de positieve elektrode. Bij een zoutwateraccu bestaat de anode uit koolstof-titaniumfosfaat en de kathode uit mangaanoxide. En het zoute water? Dat is het elektrolyt, het vulmiddel van de accu. Tijdens het (ont)laden verplaatsen de geladen ionen van het zoute water zich tussen de polen.
Een zoutwateraccu bestaat specifieker uit een zout- en een zoetwaterreservoir. Een speciaal katoenen membraan scheidt het zoete en zoute water van elkaar. Dit membraan laat geen watermoleculen door, maar wel zoutionen (de geladen deeltje van een zoutmolecuul). De accu levert elektriciteit doordat het gescheiden water vanzelf voor een evenwicht zorgt: vanuit het zoute water bewegen de geladen zoutionen zich door het membraan naar het zoete water. Wanneer je de accu vervolgens oplaadt, worden het zoete en zoute water weer van elkaar gescheiden.