Zeilvracht

Enkhuizer Zeevaartschool richt WASP-module in voor zeilende koopvaardij

De ontwikkelingen op het gebied van Wind-Assisted Ship Propulsion (WASP) gaan zo snel en nemen zo’n wereldwijde vlucht dat windvoortstuwing voor het eerst in 80 jaar weer een serieuze factor lijkt te worden in het reguliere zeetransport. Het Enkhuizen Nautical College honoreerde dat intussen door een aparte WASP-module aan het curriculum toe te voegen.

Windvoortstuwing had lang een wat schamper imago.
Alternatievelingen als de Tres Hombres, die een paar keer per jaar de oversteek naar en van het Caribisch gebied maken met een ladinkje duurzaam geproduceerde rum of cacao, bepaalden het discours: leuk, maar geen serieuze concurrent voor regulier zeetransport. Maar tijden veranderen.

Volgens Enkhuizer Zeevaartschool-docent Wouter van Dusseldorp zijn deze nieuwe windvoortstuwingstechnieken nauwelijks vergelijkbaar met de zeilvaart waarvoor de school tot nu toe opleidt. ‘Het lijkt een onderwerp waar echte zeilers nauwelijks meer aan te pas komen, want praktisch al die moderne systemen werken volledig computergestuurd. Maar aanvullende windvoortstuwing heeft grote gevolgen voor de dynamische stabiliteit, de routering en dergelijke. Het is geen kwestie van simpelweg een zeil zetten en dan maar afwachten hoeveel brandstof je daarmee bespaart. De energietransitie dwingt wel tot meer dan dat. En als je er echt goed gebruik van wilt maken, komen er opeens vaardigheden bij kijken waar de koopvaardij zich al zo’n 80 jaar helemaal niet meer mee bezighoudt.’

Vier modaliteiten

Grofweg bestaan er nu vier verschillende soorten WASP. Elke modaliteit heeft gevolgen voor de belading en stabiliteit, maar ook voor de reisplanning. Zo kunnen Flettner-rotoren bij elke windrichting worden ingezet, maar het rendement is niet bij elke windrichting gelijk. Dat geldt in nog sterkere mate voor vleugelzeilen, waarvan allerlei verschillende soorten worden ontwikkeld: opblaasbaar, rigide van koolstofachtige materialen, of met moderne doeklaminaten. Dit soort zeilen kunnen bij alle windrichtingen worden gebruikt, maar zijn bewerkelijker in gebruik.

Lees het gehele artikel van Hannie Peter Fokkens in de papieren of digitale Schuttevaer, alleen voor abonnees