Nieuws

Camera’s en drones moeten criminelen uit Harlingen weren en voorkomen dat het uitgroeit tot ‘narcostad’

Criminelen weten zich straks van alle kanten bespied in Harlingen. Camera’s, drones én verscherpt toezicht moeten voorkomen dat het ouwe seunenbolwerk aan de Waddenzee uitgroeit tot een ‘narcostad’ à la Rotterdam of Antwerpen. ,,We zien onrust in Rotterdam’’, meldde Ronald Heesbeen van de Havenpolitie Rotterdam onlangs tijdens de bijeenkomst ‘Veilige Havens’ in Harlingen. ,,Er is iets aan de hand. De explosies en aanslagen hebben alles te maken met cokehandel.’’

Harlingen is niet te vergelijken met Rotterdam en Antwerpen. Hun havens zijn respectievelijk de nummers een en twee van Europa en doelwit van de cokemaffia, die, zegt Heesbeen, Nederland en België als één groot gebied ziet.

Ideale plek voor criminele activiteiten
Uit onderzoek in opdracht van het Onderzoeksprogramma Politie en Wetenschap bleek vorig jaar dat politie en handhavingsorganisaties als douane en marechaussee weinig zicht hebben op georganiseerde misdaad op de locaties aan zee. Onder meer de haven Harlingen is volgens politie en Openbaar Ministerie een ideale plek voor criminele activiteiten. Anders dan bij de havens van Amsterdam en Rotterdam kan in Harlingen iedereen dag en nacht zo het terrein oprijden. En dat wordt door de Harlingers ook erg gewaardeerd.

,,Bewoners van de gemeente vinden het leuk om aan het einde van de dag een rondje te rijden door de haven, over het water uit te kijken’’, zegt iemand in het onderzoek. ,,Als je het hebt over veiligheid moet de overheid eerst maar eens dit haventerrein afsluiten voor mensen die hier niets te zoeken hebben’’, zegt een andere geïnterviewde.

Politie en OM houden serieus rekening met drugshandel, wietplantages en drugslabs op en rond de noordelijke zeehavens – veelal afgelegen locaties en goed bereikbaar via weg en water. ,,Het zou naïef zijn om te denken dat dergelijke zaken alleen in Amsterdam, Rotterdam, IJmuiden en Antwerpen plaatsvinden’’, stelt Joop de Schepper, hoofd operatiën van de politie-eenheid Noord-Nederland.

Een vloedgolf aan drugs
Burgemeester Ina Sjerps liet eerder al eens weten dat ,,we vermoeden dat er dingen gaande zijn, maar we weten het niet’’. Want ,,een vloedgolf aan drugs’’ komt via Rotterdam, Vlissingen en Schiphol Nederland binnen. Dat wil niet zeggen dat er geen aanvoer langs andere poorten is, merkt Sjerps op. De laatste drugsvangst in Harlingen dateert overigens uit 2014, toen een kotter met cocaïne werd gepakt. Die voer op een ongebruikelijk tijdstip uit, kwam op een al even ongebruikelijk tijdstip weer binnen en was net iets te lang blijven hangen bij een groot schip.

Lees het gehele artikel op de bron: LC, alleen voor abonnees

Afbeelding: Rijkswaterstaat