Help mee om de verspreiding van zeegras in de gaten te houden
Zeegrasvelden staan aan de basis van gezond onderwaterleven. Het zijn kraamkamers voor vissen en ze bieden schuilplaatsen voor diverse andere dieren. Daarnaast slaan ze CO2 op, zorgen ze voor een betere waterkwaliteit en spelen een rol in kustbescherming. Je kan nu mee helpen om de verspreiding van zeegras in de gaten te houden.
Rond 1930 is het zeegras in de Nederlandse Waddenzee nagenoeg verdwenen. Middels zeegrasherstelprojecten is de afgelopen jaren hard gewerkt om zeegrassen te herintroduceren; met succes! Zeegrassen lijken zich nu in de Waddenzee te verspreiden. De onderzoekers van onder andere de Rijks Universiteit Groningen die zich bezig houden met het zeegras willen graag weten of door de aanplant van zeegras het ook meer voor komt in andere delen van de Waddenzee. Daarom vragen zij aan diegenen die veel op het Wad zijn (en vaak droog vallen) of zij willen melden wanneer ze zeegras zien. Zo kan je mee helpen om de verspreiding in de gaten te houden.
Hoe ziet zeegras eruit?
Zeegras ziet er een beetje uit als gras op het land. Het heeft lange stevige bladeren en zit met een wortel vast op de wadplaat. Twijfel je of je zeegras hebt gevonden? Geen probleem. Maak een goede foto, noteer de coördinaten en deel het met ons!
De onderzoekers hebben ook een flyer gemaakt hierover, deze kan je hier bekijken en downloaden.
Mail dan aan zeegrasherstel@gmail.com