Nieuws

Morgenster “Sail Out’ op 27 augustus

Op 27 augustus vertrekt de Morgenster voor een bijzondere reis. In het kielzog van de Clean2Antarctica expeditie zal een groep studenten de Morgenster gebruiken als denktank. Ze zullen zich buigen over vragen vanuit de industrie om het afval bij productie te verminderen of om afval als grondstof te gaan gebruiken.

Op de oceaan zal er geen afleiding zijn van internet of televisie, maar er zal wel beeld geschoten worden voor internet en SBS6 televisie.

De Sail Out op 27 augustus moet een maritiem feestje worden, met bij vertrek zelfs een saluutschot van defensie. Er wordt gestart bij de Buiksloterweg in Amsterdam. Aan de Sail Out doen verschillende schepen mee en er is nog plaats aan boord om mee te varen tot IJmuiden. Vooraf gaand aan de Sail Out ligt de Morgenster op 25 en 26 augustus voor het Scheepvaartmuseum in Amsterdam.

De expeditie ‘Clean2Antarctica’ met de van afvalplastic gebouwde solar voyager die eind dit jaar op zonne-energie naar de Zuidpool rijdt, is een persoonlijk avontuur van Edwin en Liesbeth ter Velde. „Omdat wij iedereen erbij willen betrekken, hebben we het bedrijfsleven uitgedaagd om onderdeel te zijn van onze missie”, zegt Liesbeth.

Dat gebeurt met de Morgenster als ’varende denktank’. De jongeren die met Edwin en Liesbeth meevaren, zijn geselecteerd uit 200 deelnemers die zich hadden aangemeld voor deze ’Quest for Change’. Op de zeevaartschool in Enkhuizen vond de selectie plaats. Eenmaal op volle zee krijgen de jongeren een probleem voorgeschoteld dat afkomstig is van de Japanse carbonfabrikant Teijin. Teijin leverde de carbonversterkingen voor het van gerecycled plastic gebouwde expeditievoertuig van de Ter Veldes waarmee ze eind dit jaar naar de Zuidpool gaan.

„De zeereis gaat naar Tenerife waar een vertegenwoordiger van Teijin de oplossing in ontvangst gaat nemen. Voorwaarde is dat ze er ook echt iets mee gaan doen”, zegt Liesbeth ter Velde. Na de tocht naar Tenerife maakt de Morgenster nog twee reizen waarbij jongeren duurzaamheidsproblemen voor bedrijven onderzoeken en hopelijk oplossen. Een reis gaat van de Kaap Verden naar Martinique, de derde reis gaat van St. Maarten terug naar Nederland. Eind januari 2019 arriveert De Morgenster weer in Amsterdam.

Hier vind je meer info over Clean2Antarctica