Nieuws

ITGWO stuurt kunst en bier per zeilschip naar Vlieland

Woensdag 22 augustus vertrekt een traditioneel zeilschip met de bijzondere vracht richting het festival Into The Great Wide Open op het Vlieland. De Zeeuwse klipper ‘De Lichtstraal’ vervoert alle kinderkunstwerken die op het festival worden tentoongesteld, samen met ruim twaalfhonderd liter speciaal voor het festival gebrouwen bier en proviand voor de festivalcrew.

Het is het zesde jaar op rij dat de Stichting Men who Sail, die duurzaam vervoer over water promoot, vracht op duurzame wijze naar het festival transporteert.

 – Natuurlijke samenwerking
Voor Into the Great Wide Open is duurzaamheid vanaf het eerste jaar een leidend thema geweest. De samenwerking met stichting MenwhoSail om het transport naar het festival te verduurzamen lag daarom voor de hand. Het gebruik van de wind om de kunstwerken op het eiland te krijgen sluit perfect aan bij het natuurlijke karakter van het festival.

De lading bier bestaat uit speciaal voor ITGWO gebrouwen bier. Het bier is gebrouwen door de Naeckte Brouwers in Amstelveen. Het bier wordt vanzelfsprekend ook co2-neutraal vanaf de brouwerij naar de kade in Amsterdam vervoert. Hiervoor heeft Nissan een 100% elektrisch transportbusje ter beschikking gesteld.

Woensdagochtend 22 augustus worden alle kunstwerken en het bier op de kade bij Hotel De Goudfazant in Amsterdam geladen in het zeilend vrachtschip. De Zeeuwse klipper uit 1892 zeilt de volgende dag richting Enkhuizen, om vrijdag via Kornwerderzand de Waddenzee op te gaan richting Vlieland. Zaterdag zal in de loop van de ochtend de lading worden gelost op de kade van Vlieland. Een week later zijn de kunstwerken als onderdeel van het festival te bezoeken, onder genot van een glas heerlijk glas festival bier.

Voor ‘De Lichtstraal’ is het haar eerste zeilende vrachtvaart sinds 1915. Hiermee wordt het startsein gegeven voor de vrachtlijndienst die het schip vanaf september gaat varen over het IJsselmeer en de Waddenzee. Deze lijndienst is een initiatief van ZuiverVaren en MenwhoSail.

Voor meer info over Zuivervaren en de Lichtstraal ga je naar deze pdf uit Bokkepoot maart 2018