Nieuws

Bescherm wat je lief hebt

Sigrid Burg is zeezeiler, journalist en ondernemer. Op dit moment vaart ze als stuurman mee met de expeditie van By The Ocean We Unite (BTOWU), de Nederlandse stichting die zich inzet voor plastic vrije oceanen. Zestien avonturiers, uit verschillende delen van de wereld, bevinden zich op het charterschip de Fantastiko van Huub Veeneman en delen hun verhaal.

Het schip voelt als thuiskomen. Zelfs de trap kraakt hetzelfde. Maandenlang zeilde ik met zusterschip Anne-Margaretha over onze eindeloze zeeën. Op 85 graden Noorderbreedte stond ik oog in oog met hongerige ijsberen. En op 65 graden Zuiderbreedte werd ik gegrepen door het schouwspel van tientallen fouragerende walvissen met imposante Antarctische ijsbergen op de achtergrond.

Zeilen is mijn passie. Maar wanneer je in deze desolate gebieden plastic vindt, weet je dat het anders moet. Jarenlang hielden we ons voor dat er niet zoveel aan de hand was met de oceanen. Het ‘ogenschijnlijke blauwe niets’ toonde geen tekenen van verval. Die illusie is voorgoed voorbij. Inmiddels is duidelijk dat de plastic soep een enorm probleem vormt voor ons ecosysteem, onze gezondheid en ja, onze economie.

In de oceaan drijven plastic eilanden, waar vogels hun dagen op kunnen slijten. Walvissen spoelen aan met kilo’s zwerfafval in hun maag. Plastic is overal en in zulke kleine deeltjes verpulverd dat wij ons er niet eens van bewust zijn. De kans is groot dat die verse vis vanavond op je bord microdeeltjes plastic bevat, niet te zien met het blote oog.

Lees het gehele artikel op de bron: Zeilhelden

Lees ook “Noordzee boven ’t Wad vol met plastic” op Zeilen.nl