NieuwsVeiligheid

Toekomst NBKB wordt 7 februari beoordeeld

Op 7 februari voert de Raad voor Accreditatie een kantooraudit uit die zal bepalen of de schorsing van het Nederlands Bureau Keuringen Binnenvaart kan worden opgeheven. Mogelijk volgt een overname door Transafe in Barendrecht.

Als de schorsing van het NBKB wordt opgeheven voor keuringen en certificeringen, neemt Transafe het NBKB wellicht over. Het bedrijf uit Barendrecht heeft daarvoor een intentieverklaring ondertekend. Overigens is er mogelijk ook interesse van de andere expertisebureaus.

NBKB 2.0

NBKB werd op 26 oktober 2023 geschorst omdat er niet volgens de richtlijnen gewerkt zou worden. Aan het verhelpen van die ‘non-conformiteiten’ is de laatste maanden hard gewerkt, vertelt voorzitter Frouwke Klootwijk-de Vries. “Transafe heeft ons geholpen bij het inrichten van een eventuele nieuwe organisatie en het oplossen van de non-conformiteiten.” Ze spreekt over ‘NBKB 2.0’. Klootwijk-de Vries is aan NBKB verbonden door haar functie als secretaris-generaal van de IVR (Internationale Vereniging het Rijnschepenregister). Die organisatie nam in 2004 mede het initiatief voor de oprichting van het NBKB.

Duidelijkheid

“We hebben met elkaar veel non-conformiteiten opgelost. Enkele staan nu ter beoordeling nog open; die worden woensdag hopelijk goedgekeurd”, aldus Klootwijk-de Vries. “Na afloop van de audit zullen de auditors hun bevindingen met het bestuur van de Raad voor Accreditatie delen.”  Dan kan er hopelijk een besluit genomen worden en wordt de schorsing hopelijk opgeheven. Dat betekent voor de markt en voor ons dat er naar verwachting spoedig duidelijkheid komt.” Scheepseigenaren wachten met smart op herstel van de certificeringscapaciteit. “Als bestuurder heb ik altijd de markt voor ogen gehad”, zegt Klootwijk-de Vries. “Het belang van de markt is het belang van NBKB; de scheepseigenaren moeten geholpen worden.”

Objectief

Over de toekomst van NBKB komt na 7 februari, met het verlossende woord van de RvA, meer duidelijkheid. “Daarna zal veel gaan meespelen, zoals veranderende regelgeving, opleidingen en ICT”, vertelt Klootwijk-de Vries. “We willen als bestuur niet dat dit nogmaals gebeurt; NBKB moet future proof zijn.” Het scenario voor na 7 februari is onzeker, aldus Klootwijk-de Vries: “We hebben een intentieverklaring met Transafe, maar er zijn mogelijk ook andere partijen in het spel.” Uitweiden over de plannen wil ze nu nog niet. “Na 7 februari gaan we kijken hoe NBKB 2.0 definitief vorm gaat krijgen. De inspecteurs keuren namens de overheid en dat moet objectief en onafhankelijk worden uitgevoerd. Dat is de taak van het NBKB.”

Stabieler keuringssysteem

Als voorbeeld noemt zij dat de regie te allen tijden moet liggen bij NBKB en opdrachten centraal bij NBKB moeten worden aangemeld. En dat niet dezelfde keurmeester voor een certificering aan boord komt die dat zeven jaar geleden ook heeft gedaan. Dat moet iemand anders zijn. Stap twee is om te kijken hoe een stabieler keuringssysteem mogelijk is. Daar kijkt ook de ILT naar, weet Klootwijk-de Vries. “Vanuit NBKB willen wij hier alle medewerking aan verlenen.” Een woordvoerder van de inspectie zegt daar desgevraagd over: “We zijn op dit moment heel druk in overleg met de branche en de keuringsinstanties. Ook om te zorgen dat er voldoende keuringscapaciteit is. Zodat geen schip aan de kant hoeft te blijven. Zodra daar meer duidelijkheid over is, laten we dit weten.”

Lees het hele verhaal in de Binnenvaartkrant.