Nieuws

Zeilende denktank werkt op Morgenster aan betere wereld

Stuur 21 jonge gasten op een zeilschip de zee op en die komen vast met wat moois terug. Toch? Met Columbus en de VOC wist je ook niet precies wat er zou gaan gebeuren.

Maar de 21 millennials die gistermiddag uitvoeren op zeilschip de Morgenster hebben wel een gerichte opdracht. Ze zijn een zeilende denktank waar grote bedrijven hun vragen voor verandering neerleggen.

Deze Quest for Change vloeit voort uit de Clean2antarctica-missie (zie kader boven) van Zaandammers Edwin en Liesbeth ter Velde. Ze willen met hun expeditie naar het hartje van de Zuidpool om te inspireren; mensen en bedrijven 180 graden anders laten denken over een betere wereld.

Tijdens elke zeiletappe, van vier tot vijf weken, zeilen zo’n twintig jonge denkers mee om zich te buigen over vraagstukken van bedrijven. Bedrijven die meedoen, investeren in de leiders van de toekomst en krijgen er creatieve oplossingen voor terug.

Het Japanse chemieconcern Teijin is de eerste die de denktank gaat gebruiken. Ceo Jun Suzuki kwam zelf naar Amsterdam om een vraag te overhandigen. Al is de vraag nogal veelomvattend, vindt Marieke den Ouden uit Leiden (studeert grafisch ontwerp op de kunstacademie Rotterdam). ,,Zij bestaan 100 jaar en de vraag aan ons is, hoe ze over 100 jaar ook nog kunnen bestaan in een schone wereld.’’

,,Clean2antarctica is een avontuur van veranderingen en daar zijn we als zeilende denktank onderdeel van. We hebben twee maanden gehad om ons te verdiepen in het bedrijf. Nu moeten we gaan samenwerken en dat gaat heel natuurlijk op een schip. Hier moet je altijd samenwerken, anderen vertrouwen en de ruimte geven dus dat heeft vast effect op het project.’’

Foto: Clean2Antarctica