Nieuws

Sea Ranger Service koppelt jongeren, veteranen en ervaren zeilers

Na bijna twee jaar voorbereiding komt de operationele fase van de Sea Ranger Service nu echt dichtbij. Afgelopen voorjaar zijn uit het eerste Sea Ranger Bootcamp – een 5-weeks trainingskamp onder leiding van o.a. marine veteranen – twaalf jongeren gekozen uit een groep van zo’n 50 kanshebbers. Zij blijven op hun beurt over na een selectieprocedure die begon met ruim 600 geïnteresseerden. Deze eerste Sea Rangers hebben een jaarcontract op zak en maken na een paar maanden zeezeiltraining vanuit Scheveningen nu kennis met de maritieme wereld.

Ook is de organisatie begonnen aan de bouw van een zeilend werkschip, dat nu in Hardinxveld-Giessendam wacht op afbouw. Omdat de benodigde fondsen hiervoor nog niet binnen zijn, wordt dit najaar alvast gestart met een huurschip. Voor de operationele basis is Den Helder gekozen, waar de jonge organisatie zeer enthousiast wordt verwelkomd.

Op dit moment zoekt de Sea Ranger Service mensen met sail endorsement die samen met deze Sea Rangers werk willen maken van een schone en gezonde zee.

Hoe gaan de Sea Rangers dat dan doen? Niet door actie te voeren, maar door natuurherstel, onderzoek, toezicht en duurzame ontwikkelingen in de blue economy te faciliteren en te ondersteunen.

In opdracht van de Rijksoverheid, onderzoeksinstituten en partnerbedrijven wil de Sea Ranger Service een stap verder gaan dan awareness genereren en echt taken gaan uitvoeren. Zo creëert de maritieme rangerdienst banen voor jongeren – van langdurig werklozen uit havensteden tot jongeren die zich willen oriënteren op een maritieme carrière.

Diverse organisaties en universiteiten hebben al interesse getoond in de dienstverlening van de Sea Rangers, die vanwege hun zeilende karakter tegen lage kosten capaciteit kunnen bieden voor tal van duurzame taken in het snel veranderende zeelandschap.

voor meer info kijk je hier

Foto: het eerste schip van Sea Rangers in aanbouw