Nieuws

We verdienden nog nooit zó veel aan het toerisme

Er komen niet alleen steeds meer toeristen naar Nederland, ze geven ook steeds meer geld uit. Dat tonen nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) aan. De waarde van het toerisme voor de Nederlandse economie is over 2017 met 6,9 procent gestegen naar 82,1 miljard euro.

Driekwart van de groei komt op conto van buitenlandse toeristen. Hun bestedingen in Nederland stegen vorig jaar met 12,6 procent naar 29,9 miljard euro. Ook Nederlanders zelf gaven makkelijker geld aan uitjes en vakanties in eigen land uit: zij besteedden 43 miljard euro (3,6 procent meer).

,,Amsterdam blijft verreweg landelijk de grootste trekker, maar de Friese IJsselmeerkust en de Wadden scoren ook erg goed.’’ Een provinciale uitwerking van de cijfers heeft het CBS niet gemaakt.

Buitenlandse toeristen trokken hun portemonnee vooral voor (hotel-)overnachtingen. Het aantal overnachtingen steeg vorig jaar met 11,5 procent naar zo’n 44 miljoen. Buitenlanders boekten ook vaker accommodaties en tickets via bedrijven hier. Ze kwamen dus niet altijd naar Nederland toe, maar Nederlandse bedrijven in de toeristische sector verdienden er wel aan.

Ook Nederlanders boekten voor 6,2 miljard euro buitenlandse reizen bij deze bedrijven. Door al die verdiensten groeit het aandeel van toerisme in de economie ook. Dat staat nu op 4,3 procent. Hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen: ,,Toerisme wordt beetje bij beetje net zo belangrijk als de bouw.” Van Mulligen wijst erop dat het toerisme al sinds 2010 booming is. ,,De inkomsten blijven jaar na jaar stijgen.”

Lees het gehele artikel via blendle (€ 0,29)