Groot deel chartervaart haalt deadline extra certificering niet
De extra keuring van historische zeilschepen verloopt langzaam. Van de 240 charterschepen die vóór 1 april een extra inspectie van de masten en tuigage moeten ondergaan, zijn zo’n honderd schepen nog niet aangemeld.
De kans is groot dat ze bij de start van het seizoen niet met gasten mogen varen.
De eerste keuring kan bij het aanvullende onderzoek op zich snel worden uitgevoerd, maar het beoordelen van de verbeterpunten kost vaak meer tijd. “Ook hier is het tekort aan inspecteurs goed voelbaar”, zegt Paul van Ommen, directeur van brancheorganisatie BBZ. “Waarom de laatste honderd nog niet aangemeld zijn, weet ik niet. Misschien hebben zij problemen met het tuigboek, wij helpen ze graag.” Een andere mogelijkheid is sommige schepen pas later in het seizoen gaan varen.
Onder het vergrootglas
“Het is goed dat deze extra keuringsstap genomen is. De overheid en de ILT krijgen hierdoor weer inzicht in de keuringen en vertrouwen in de procedures”, zegt Van Ommen. “Voor de consument is het een bevestiging dat de chartervaart echt wel goed en veilig is. De tijd dringt en de vraag is of iedereen 1 april haalt met de vereiste extra certificaten en dat is geen grap.” Staand en lopend want worden stapje voor stapje gecontroleerd, evenals de houten masten. Er wordt zorgvuldig onderzoek gedaan naar slechte plekken in het hout en naar roest, geen windscheur blijft onbekeken. Bij het tuig worden lieren, lijnen, stagen en sluitingen gecontroleerd – ook op roest en slijtage.
Vertrouwen
Over de veiligheid van Dyneema-lijnen ontstond discussie. Voorlopig heeft de ILT besloten dat het tot de afronding van een TNO-onderzoek daarnaar, onder voorwaarden gebruikt mag worden voor het lopend want. De BBZ helpt eigenaren, zegt Van Ommen: “De BBZ staat achter het onderzoek, de belangrijkste reden voor ons is dat de overheid weer vertrouwen terugkrijgt in de certificering. Door het niet onder controle hebben van de certificering ontstond bij de ILT het gevoel dat ze niet meer wisten hoe het proces in elkaar stak.” De enige manier om het op te lossen is dit onderzoek, vindt hij. Dat zorgt voor vertrouwen. “Het is goed en levert ook nog een andere inzichten en kennis op.”
Lees het artikel van Evert Bruinekool in de Binnenvaartkrant.