Nieuws

Marker Waddeneiland gaat 8 september open voor publiek

Wie de Markerwadden wil bezoeken is vanaf 8 september welkom op ‘het eerste’ eiland. De andere eilanden in het Markermeer blijven beschermd natuurgebied.

In 2016 werd gestart met de aanleg van eilanden in het Markermeer. Door de inpoldering van het IJsselmeer en de afscheiding tussen het Marker- en IJsselmeer vormde zich een steeds dikkere slibdeken in het water. De eilandjes zouden het slib filteren en zorgen voor meer stroming, en dus betere leefomstandigheden voor flora en fauna.

De wadden zijn beschermd natuurgebied, maar één eiland is vanaf september vrij te bezoeken. Je moet je dan wel via de Blue Water App aanmelden voor een aanlegplek. Voor charterschepen en jachten is een haventje aangelegd, waarvandaan gewandeld kan worden.

Op het nieuwe eiland is twaalf kilometer aan wandelpaden aangelegd, er zijn vogelhutten en een uitkijktoren, voor wie wil vogelspotten of gewoon genieten van het uitzicht. Zonnebaden met een meegebracht picknickmandje mag volgens Natuurmonumenten ook.

Voor 2018 gaan de volgende tarieven gelden:

  • Natuurmonumenten vraagt aan alle bezoekers een bijdrage van 6 euro, leden van Natuurmonumenten betalen 3 euro. Kinderen t/m 12 jaar zijn gratis.
  • Charterschepen betalen alleen in het weekend een basis aanleg tarief van 50,- euro. Door de week is aanleggen gratis, overnachten niet.
  • Reservering en afrekening kan alleen plaatsvinden via de nieuwe Blue Water App. Download deze vooraf aan uw bezoek.
  • Ook kunt u via deze app gidsen van Natuurmonumenten aanvragen voor een rondleiding op Marker Wadden. De kosten van een gids op Marker Wadden zijn 50 euro ex btw per uur voor begeleiding van maximaal 25 personen. Bij meer bezoekers zijn ook meer begeleidende gidsen nodig.

Als je op 8 of 9 september wilt kijken op de Marker Wadden kan je je beter hier aanmelden.