Nieuws

Zonnepanelenpark in IJsselmeer

Tijdens een overleg op 31 maart vorig jaar bespraken HVC en Enkhuizen al de mogelijkheid om een drijvend zonnepanelenpark aan te leggen in het IJsselmeer in de kom pal langs de Flevolaan, Zijlweg en Houtribdijk. In dit gebied – lokaal bekend als de Oksel – zou aan land een hotel en appartementencomplex komen, maar dat plan is nooit uitgevoerd. Gedacht wordt aan de plaatsing van 3000 tot 4000 drijvende zonnepanelen op een oppervlakte IJsselmeerwater van ongeveer een hectare.

 – Cruisevaart
De verwachte stroomopbrengst van 1000 kilowattuur zou direct moeten worden geleid naar de haven van Enkhuizen. Want Enkhuizen wil de opgewekte energie gebruiken om de riviercruisevaart in de haven van walstroom te voorzien. Ook zou de stroom gebruikt kunnen worden voor oplaadpunten voor elektrische auto’s en fietsen rond de havens en in het centrum.

Dat Enkhuizen voor dit plan overleg heeft met HVC is verklaarbaar. HVC is niet alleen een afvalverwerker, maar ook een energieleverancier. Zo levert HVC aan de gemeente Enkhuizen al energie voor de haven en de havendienst. Rijkswaterstaat moet nog toestemming geven voor het project.