Amelander Veerdienst in de startblokken voor nieuwe veerbootconcessie
Een betrouwbare, niet al te dure eigen veerdienst, waar de Amelanders trots op kunnen zijn. Dat is het ideaal van de coöperatieve Amelander Veerdienst.
Geïnspireerd door de eigen veerdienst van het eiland Texel, de TESO, is de nieuwe Amelander Veerdienst van plan om zich in te schrijven voor de veerbootconcessie Waddenzee-Oost.
Volgens woordvoerder Fabian Kock van de Amelander Veerdienst is het draagvlak voor hun initiatief op het eiland groot. “De afgelopen zomer waren heel veel eilanders en toeristen overstuur omdat ze niet met de boot konden reizen. Dat willen we nooit meer meemaken.”
Deze week beginnen de informatiebijeenkomsten over de nieuwe veerbootconcessies naar de vier Friese Waddeneilanden. Kock hoopt dat veel Amelanders hier actief aan zullen meedoen, zodat er bij het eisenpakket goed rekening wordt gehouden met de wensen van de eilanders.
Amelander Veerdienst is er klaar voor
De nieuwe veerbootconcessie is in principe volledig open. Dat betekent dat er met ingang van 2029 mogelijk een einde komt aan de veerdiensten van rederij Doeksen op Vlieland en Terschelling en die van rederij Wagenborg naar Ameland en Schiermonnikoog.
Henk Tameling schreef een boek over de strijd tussen rederij Doeksen en de Eigen Veerdienst Terschelling (EVT). Hij zet veel vraagtekens bij de procedure voor de nieuwe veerbootconcessie. “Waarom zijn de veerdiensten naar de Waddeneilanden geen openbaar vervoer? Je kunt overal in Nederland komen met openbaar vervoer, maar niet op de vier Friese Waddeneilanden.”
Geen actieve rol provincie
Tameling vindt het ook maar vreemd dat de provincie geen actieve rol speelt bij de veerbootconcessie naar de Waddeneilanden. “De provincie gaat wel over de regionale bussen en treinen. Je kunt er dan voor zorgen dat die goed aansluiten op de veerdiensten.”
Ook Fabian Kock van de Amelander Veerdienst vindt het jammer dat niet de provincie maar het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat de concessieprocedure doet. “De mensen van de provincie kennen de situatie op het eiland. Voor Den Haag is Ameland ver weg.”
Meegelopen met TESO
Texels Eigen Stoomboot Onderneming (TESO) is een bron van inspiratie voor de Amelanders. Dit bedrijf werd in 1907 opgericht door huisarts Wagemaker.
Ruim 3100 inwoners van het eiland zijn aandeelhouder. Zij bepalen hoe vaak de boot heen en weer vaart en ook hoe duur de kaartjes zijn voor eilanders en toeristen. De aandeelhouders krijgen hun dividend uitgekeerd in de vorm van gratis bootkaartjes.
De initiatiefnemers van de Amelander Veerdienst hebben een dag meegelopen met TESO en hun ogen uitgekeken. “Vorig jaar gingen bij Doeksen en Wagenborg de tarieven omhoog, maar bij TESO niet omdat de aandeelhouders dat niet wilden. Hoe mooi is dat”, vertelt Fabian Kock. “De mensen op Texel zijn echt trots op hun veerdienst. Dat willen wij hier ook.”
Wagenborg
Henk Tameling wijst erop dat de veerdiensten naar de Friese Waddeneilanden lucratief zijn voor de familiebedrijven die de dienst nu verzorgen. Het gaat in totaal om meer dan een miljoen passagiers per jaar.
Tameling houdt er daarom rekening mee dat diverse partijen zich zullen melden voor de veerbootconcessie Waddenzee-West (voor Vlieland en Terschelling) of Waddenzee-Oost voor Ameland en Schiermonnikoog. “Doeksen en Wagenborg doen het al honderd jaar, en ze doen dat best goed, maar ze zijn natuurlijk niet de enige bedrijven die dit kunnen. Een veerdienst naar een eiland is geen raketwetenschap. Er zijn zeker andere partijen die dit ook kunnen.”
Directeur Ger van Langen van Rederij Wagenborg laat weten dat zijn bedrijf ‘heel graag’ ook in de toekomst de veerdienst naar Ameland en Schiermonnikoog wil verzorgen. Hij wil verder in deze fase nog niet al te veel kwijt over de veerbootconcessie. “Ik wacht eerst maar even af wat het pakket van eisen precies wordt.”
Lees het hele artikel op de site van Omrop Fryslân.