Locatielijst geen soelaas voor opruimen afval MSC Zoe
CleanUp XL schiet niks op met de Master Target List met zesduizend locaties met potentieel afval van de MSC Zoe, die pas een dikke maand openbaar is. Dat blijkt uit informatie van Rijkswaterstaat.
Rijkswaterstaat schrijft aan minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) dat ten onrechte wordt verondersteld dat met de scanlijst van de zeebodem de 800.000 kilo nooit gevonden lading van de MSC Zoe kan worden opgespoord. ‘Dat is helaas niet het geval’.
(zie ook dit eerdere bericht in de Zeepost).
Volgens Rijkswaterstaat zijn alle ladingresten op de lijst die aan de MSC Zoe kunnen worden gerelateerd in 2019 al geborgen. Begin van dat jaar verloor de MSC Zoe in de Noordzee boven de Waddeneilanden 342 containers, met ruim 3 miljoen kilo goederen. Een derde van de zesduizend ‘targets’ in een zoekgebied ter grootte van de provincie Utrecht bleek afkomstig van de MSC Zoe. Wat er nog ligt aan gescande locaties zijn wrakken, verloren visnetten en ankers, maar ook stenen en afwijkende natuurlijke vormen van de zeebodem.
Angst voor roof cultureel erfgoed
Openbaarmaking van de lijst werd lang geweigerd om maritiem cultureel erfgoed te beschermen, bericht Rijkswaterstaat. Onder meer uit angst voor roof van cultureel erfgoed. Dat hield juridisch uiteindelijk geen stand. Vanwege de erfgoedbelangen zijn de locatiegegevens slechts gedeeltelijk vrijgegeven.
Eventuele vertrouwelijkheid van bedrijfsgegevens speelde geen rol, antwoordt minister Harbers op Kamervragen van GroenLinks/PvdA en D66. Waarom reder MSC niet wilde dat de lijst met anderen dan Rijkswaterstaat gedeeld werd, weet de minister niet.
Het kwart niet teruggevonden lading ligt verspreid over een zeer groot zeegebied in Nederland en Duitsland in waarschijnlijk kleine objecten en in kleine hoeveelheden, bericht de minister. Opsporen en bergen van afval op de zeebodem vergt volgens Rijkswaterstaat en het ministerie onevenredig veel inspanning en kosten, ook ten opzichte van het milieu.
Andere manier van opruimen
De instantie en het ministerie kiezen er sinds 2019 voor het restant aan zee-afval afkomstig van de MSC Zoe op alternatieve wijze op te ruimen. Zo worden de komende jaren vissers ondersteund die afval in hun netten verzamelen en is er zo’n acht ton beschikbaar om afval op stranden op te ruimen. Rijkswaterstaat is nog altijd met de Waddengemeenten in overleg over de beste manier van opruimen.
Daarnaast heeft ook CleanUp XL, de coalitie die alsnog de overgebleven 800.000 kilo MSC Zoe-afval uit de Noordzee wil opruimen, een bijdrage van 70.000 euro gekregen. Van dit geld zijn ook plastic korrels op het strand van Terschelling opgeruimd, antwoordt de minister.
Ellen Kuipers van de Waddenvereniging, trekker van CleanUp XL, liet eerder weten het vooral ook van belang te vinden dat een lading die overboord slaat voortaan kan worden bestempeld als afval. Daar was ten tijde van de MSC Zoe-ramp de eerste weken grote verwarring over.
Lees dit artikel in de Leeuwarder Courant (alleen voor abonnees).