InfrastructuurNatuur

Meer problemen bij kunstwerken door achterstallig onderhoud

Rijkswaterstaat verwacht dat er steeds meer problemen met oude sluizen en bruggen komen door achterstallig onderhoud. Dat blijkt uit het Jaarverslag Infrastructuur en Waterstaat en de Slotwet Mobiliteit 2023, dat 15 mei is gepresenteerd.

Uit de rapportage blijkt dat minder gepland onderhoud wordt uitgevoerd aan bruggen en sluizen dan nodig is. Ook is er sprake van uitgesteld onderhoud. Hierdoor zijn er geplande, maar ook onvoorziene stremmingen. ‘De kans op ongeplande stremmingen blijft hoog’, aldus de rapportage.

Vernieuwing van het Hoofdvaarwegennet

Sinds medio vorige eeuw is in hoog tempo een groot deel van de water-infrastructuur aangelegd. Omdat de huidige kunstwerken intensiever worden gebruikt dan voorzien én omdat ze kampen met ouderdomsgebreken, neemt de problematiek toe.
Rijkswaterstaat bekijkt via inspecties waar maatregelen nodig zijn. Daarbij wordt vooral gekeken waar mogelijk ernstige gevolgen voor de veiligheid en beschikbaarheid van het Hoofdvaarwegennet zich gaan voordoen. Voor de komende acht jaar worden vervolgens projecten ingepland omtrent onderhoud of vervanging van vaarwegen en bijbehorende objecten.

Budget overschrijding

Een groot aantal projecten omtrent de vaarwegen hebben forse budgetoverschrijdingen. Uitschieters daarbij zijn bijvoorbeeld de Nieuwe Sluis Terneuzen. Het projectbudget is met met maar liefs 126 miljoen euro toegenomen. Dit komt deels door hogere loonkosten, maar ook het verwijderen van PFAS en de Coronacrisis (vertraging) zorgden voor budgetoverschrijding.
De verruiming van de Twentekanalen kost maar liefst 51 miljoen euro meer. Dit komt vooral door de stijging van de staalprijzen.

Minder tevreden

In 2023 is een belevingsonderzoek binnenvaart onder 686 schippers uitgevoerd door Rijkswaterstaat. Hieruit bleek dat 37% ontevreden is over Rijkswaterstaat als beheerder van de vaarwegen. Dat was in het vorige onderzoek uit 2021 nog 22%.
Het onderhoud van bruggen, sluizen en de vaarweg komt bij de meeste schippers naar voren op de vraag wat zij verbeterd willen zien op de laatst gevaren route. Concrete verbeterpunten van schippers zijn het inhalen van achterstallig onderhoud en het uitvoeren van preventief onderhoud aan vaarwegen, bruggen en sluizen.
Door in te zetten op onderhoud zullen er minder storingen zijn, zo beredeneren de schippers. Ook het voorkomen van personeelstekort wordt door de binnenvaartschippers genoemd, bruggen en sluizen mogen niet stilvallen omdat er onvoldoende personeel beschikbaar is.

Mogelijk meer geld

Rijkswaterstaat waarschuwt al jaren dat er structureel te weinig geld beschikbaar is voor alle onderhoudsprojecten. In het nieuwe Hoofdlijnenakkoord tussen de fracties van PVV, VVD, NSC en BBB staat dat de komende jaren een grote infrastructurele onderhoudsopgave wacht. ‘Doel is instandhouding van de minimaal benodigde basiskwaliteit van de bestaande waterwegen.’ Bij voldoende personeel, vergunningsruimte en middelen worden gepauzeerde projecten opgepakt, waaronder de Volkerak- en Kreekraksluizen, vaarweg IJsselmeer – Meppel en de bevaarbaarheid van de IJssel. Dat is ook de lijn van het demissionaire kabinet. Hoeveel geld exact wordt uitgetrokken voor het onderhoud van bruggen, sluizen en het onderhoud van de waterwegen is nog niet bekend.

Lees het hele artikel in de Schuttevaer (alleen voor abonnees).