InfrastructuurNatuur

Energieplannen overhoop? ’Desnoods proef met zonne-atol voor kust Medemblik’

De toekomst van drijvende zonne-atollen in het IJsselmeer staat onder druk. Een groep bewoners vraagt het provinciaal bestuur niet met deze schone opwek van energie te stoppen, maar het extra te ondersteunen.

Het Buitendijks Plan, vernoemd naar initiatiefnemer Cor Buitendijk, voorziet in de aanleg van meerdere grote atollen vol zonnepanelen voor de IJsselmeerkust tussen Medemblik en Wieringermeer. Recent werd duidelijk dat de politiek in Hollands Kroon grote twijfels heeft over de haalbaarheid.
Daarnaast blijkt dat ook op hoger niveau het enthousiasme voor het Buitendijks Plan lijkt te verdwijnen. De bewonersgroep constateert dat in de eerste verkenning naar de toekomstige schone energiebronnen dit plan nauwelijks is onderzocht. „De inzet van de ministeries en van Rijkswaterstaat is om met het plan definitief te stoppen”, waarschuwt de groep. „Dat gebeurt op ondeugdelijke gronden. En daardoor kan een belangrijke energievoorziening al de grond in worden geboord voordat er echt onderzoeksresultaten op tafel liggen.”

Uit beeld

Een andere aanwijzing is dat bij een recente ’update’ van Regionale Energie Studie (RES) ook de plannen voor zonne-atollen langzaam uit beeld verdwijnen. De mogelijke energieopbrengst van minstens 1,6 terrawattuur. De drie regio’(Alkmaar, Hoorn, Den Helder) willen samen 3,7 terrawattuur winnen aan schone energie in 2030.
„We zullen toch op een of andere manier naar meer schone energie moeten”, reageert Siem Zeilemaker, raadslid in Medemblik en betrokken bij de bewonersgroep. Hij wil donderdag de leden van de Statencommissie graag meegeven dat het Buitendijks Plan niet klakkeloos kan worden afgeschoten.

Landschap vol

„Dan moeten diezelfde overheden ook de andere informatie meegeven aan de inwoners van West-Friesland en de Noordkop”, aldus Zeilemaker. „Dan heb je of drie kleine kerncentrales nodig of duizenden windmolens op land. Ik denk dat dan de pleuris uitbreekt wanneer het hele landschap vol wordt gezet. Dan hebben we allemaal een windmolen voor de deur. Ooit is er onder aanvoering van Maria Weeber uit Zwaagdijk een brede actie gevoerd tegen de windturbines: dat was breed gesteund.”
Zeilemaker: „Dat betekent nog niet dat je alles kan wegvagen. Zou dat draagvlak er ook zijn voor al die extra windmolens? Ik hoop dat er in ieder geval voor het Medemblikse IJsselmeerwater een proef met een zonne-atol kan komen. Dan kan je in de praktijk zien wat de gevolgen en de opbrengst zijn.”

Wieringerhoek

Het BuitendijksPlan is twee jaar geleden nog door de gemeenten Medemblik, Hollands Kroon en de provincie bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) ingediend onder de noemer Wieringerhoek. Maar ook in de nieuwe energiestudie klinken de twijfels door. „Een aantal partners in de energieregio heeft zorgen geuit over de haalbaarheid en uitvoerbaarheid van het plan”, staat er te lezen. „Deze zorgen gaan over het maatschappelijke draagvlak en de impact die het plan zal hebben in het IJsselmeergebied.”

Lees dit artikel in het NHD (alleen voor abonnees)

Foto: Het IJsselmeer voor Medemblik (© Wing)