Bij DelfSail geen Russische windjammers
Er komen geen Russische Tall Ships naar DelfSail, dat van 13 tot en met 16 juni voor de zevende keer wordt gehouden. Onder meer de beroemde Mir en Kruzenshtern worden geweerd sinds de Russische inval in Oekraïne.
Nu zijn de grote zeilschepen een bijzonderheid die veel bekijks trekken, maar een eeuw geleden deden drie-, vier- en vijfmastbarken met regelmaat Delfzijl aan. Zuid-Amerikaanse kunstmest, de zogenoemde Chilisalpeter, was in 1929 voor de noordelijke zeehaven goed voor 50% van de totale invoer.
Rederij Laeisz
Eén van de schepen die de haven begin vorige eeuw vele keren aandeed, was de viermastbark Peking van de Hamburgse rederij Laeisz. […]
In het begin van de 19de eeuw legde Ferdinand Laiesz de basis voor een rederij met een snelgroeiende vloot, waarvan alle scheepsnamen met een P begonnen. Onder de witte vlag met de initialen FL voeren in de loop der jaren beroemde zeilschepen als de Padua, Pamir, Passat, Peking, Pommern, Potosi, Preussen en Priwall. Deze drie-, vier- of vijfmasters kregen vooral bekendheid in de salpeter- of nitraatvaart van Chili naar Europa. Door de snelle reizen, helemaal rond Kaap Hoorn, kreeg de rederij de erenaam Flying P-Line.
DelfSail
De Peking ligt nu volledig gerestaureerd in Hamburg. Een andere P-liner, de Padua, werd als onderdeel van herstelbetalingen na WO-II overgedragen aan de voormalige Sovjet-Unie en kwam in 1955 als opleidingsschip Kruzenshtern in dienst bij de Russische marine. Het schip deed regelmatig mee aan internationale zeilevenementen. Ook de Kruzenshtern was met regelmaat te gast tijdens Sail Amsterdam en DelfSail. De laatste keer dat zij Delfzijl aandeed was tijdens DelfSail 2016. Op DelfSail is het schip dit jaar niet welkom. Net zomin als op de andere Festivals of the Seven Seas.
The legacy
Ook zonder Russische schepen belooft DelfSail, dat in 1986 voor het eerst werd georganiseerd, een groots festijn te worden waar honderdduizenden liefhebbers naar uitkijken. Het thema is dit jaar ‘The legacy of the seven seas’, een verwijzing naar de voorgaande zeven edities, daarmee ook verbinding leggend tussen mensen en scheepvaart in het verleden en nu.
Lees het uitgebreidere artikel van Henk Zuur in de Schuttevaer (alleen voor abonnees).
Foto boven: de Kruzenshtern onder zeil.