Duurzaamheid

Pampus is officieel een fossielvrij eiland

Hoe goed cultuurhistorie en innovatie hand in hand kunnen gaan, laat het Forteiland Pampus zien. Het eiland, Rijksmonument én UNESCO Werelderfgoed, is met de opening van de eigen groene energiecentrale officieel een fossielvrij eiland.

Met deze innovatieve technieken kan het eiland nu het hele jaar voorzien in haar eigen energie én vormt ze een inspiratie voor decentrale energievoorziening. De officiële opening is op 29 mei verricht door minister van Klimaat en Energie Rob Jetten. Het artificiële eiland is al sinds zijn begin off-grid: niet verbonden met de wal voor stroom, water of gas. Dit historische gegeven vormde de inspiratiebron voor het klimaatneutrale, nieuwe energiesysteem. De nieuwe energiecentrale wekt energie op door wind, zon, waterstof, biovergisting en thermische energie, en slaat deze op met een combinatie van groene waterstof, lithiumbatterijen, thermische opslag en warmtepompen. Daardoor kan het eiland nu fossielvrij jaarrond zijn eigen boontjes doppen. Een unieke mijlpaal voor Pampus en zelfs een bemoedigend voorbeeld voor de wereld.

Verdediging van de toekomst

In de 21e eeuw aangekomen staat Pampus, net als de rest van de wereld, voor een grote klimaatopgave. Een opgave waarin het als klein eigenwijs eiland een grote rol durft te spelen. Die van wereldwijd showcase zijn voor de energietransitie en het verduurzamen van erfgoed.
En daarom is Pampus – na jaren van onderzoek en verbouwingen – vanaf nu niet alleen een historisch icoon, maar ook het icoon voor een klimaatneutrale, fossielvrije en circulaire toekomst. Door te laten zien hoe nu op het eiland en in de nabije toekomst ook op andere (lastig te bereiken) locaties kan worden omgegaan met energie, water, grondstoffen en transport maakt Pampus impact.

Bron: Nieuwsbrief Erfgoeddeal en de website van Forteiland Pampus.