Nieuws

Inning verhoogd liggeld Monnickendam opgeschort

Vorige maand ontstond commotie onder schippers in Monnickendam over de liggelden voor 2024, die zo’n 150 – 250% hoger bleken dan vorig jaar. De inning is nu opgeschort tot nieuw overleg in de gemeenteraad.

Sinds jaar en dag kent de gemeente Waterland een speciaal liggeld tarief voor historische schepen in de haven van Monnickendam, dit omdat historische schepen in de haven het beschermde stadsgezicht van Monnickendam versterken. Het lijkt erop dat de korting in de in december behandelde en goedgekeurde begroting voor 2024 is afgeschaft, maar dat dit er niet expliciet in gestaan heeft.

De verhoging kwam extra hard aan omdat er al langer onvrede onder de schippers is over achterstallig onderhoud aan de haven en verouderde voorzieningen. Daar wordt inmiddels wel aan gewerkt, maar de achterstand is nog lang niet ingehaald. In april waren er al schriftelijke vragen gesteld door enkele fracties. De beantwoording door het college komt neer op “dit konden jullie weten, maar we hadden het misschien iets duidelijker moeten opschrijven”.

In de raadsvergadering van 5 juni is het opnieuw besproken. Daar heeft het college de volgende toezeggingen gedaan:

  • nog openstaande technische vragen te beantwoorden
  • de wethouder gaat (op 10 juni) in gesprek met de schippers
  • het haven- en liggeld niet te innen totdat de raad hier weer over heeft gesproken, mits dat bij de voorbereidende vergadering van 27 juni 2024 gebeurt.

Opluchting dus voorlopig, maar wordt vervolgd.

Bron: Raadsstukken gemeente Waterland