Duurzaamheid

Drie windturbines van 199 meter hoog

Waar je ook wandelt of fiets langs de Oosterschelde: van heinde en ver zie je de gigantische bouwkraan opdoemen die het op een na hoogste windpark van Zeeland in elkaar zet.

,,Ik vind de molens hier erg mooi staan. Sommigen zullen me dat niet in dank afnemen, maar het zij zo.” Het was een gewaagde uitspraak die burgemeester Vogel van de gemeente Kortgene deed op 20 juni 1994, vlak voordat hij met een druk op de knop vier gloednieuwe windmolens met een tiphoogte van 50 meter officieel in bedrijf stelde. Er was namelijk heel wat weerstand vanuit Kats en Colijnsplaat tegen het park. Horizon vervuilende misbaksels, noemden tegenstanders in de gemeenteraad de windmolens.

Van 50 naar 199 meter

Zij en burgemeester Vogel konden op dat moment waarschijnlijk niet bevroeden dat exact dertig jaar later de derde generatie van het windpark aan de voet van Zeelandbrug in aanbouw zou zijn. Dit park bestaat uit drie windmolens met een ashoogte van 125 meter en een tiphoogte van 199 meter. Om een idee te geven van het verschil: als de oude windmolen naast de nieuwe zou staan, zou het hoogste puntje niet eens het laagste wiekpunt van de nieuwe molen raken.
Flinke jongens dus, net iets kleiner dan de 206 meter hoge windmolens op Neeltje Jans, de hoogste windmolens van Zeeland. Met 199 meter valt het nieuwe park bij Kats nog precies binnen de door de gemeente Noord-Beveland gestelde maximumhoogte van 200 meter. De gemeenteraad was overigens ook over de derde generatie kritisch, maar kon er uiteindelijk mee leven. Ze stelden wel als voorwaarde dat er niet de hele nacht ‘rode discolampjes’ branden. […]

Viskwekerij profiteert

Na een testperiode van driehonderd uur breekt het moment aan dat de molens stroom gaan leveren. Daarvoor moest eerst een nieuwe, zware kabel worden aangelegd naar een hoogspanningsstation in Goes. Bijzonder is dat de molens ook een direct lijntje hebben met viskwekerij Kingfish. ,,Met een gesloten distributiesysteem zorgen we ervoor dat de opgewekte elektriciteit direct vanuit de molen naar Kingfish gesluisd kan worden gesluisd zonder het net te belasten”, zegt Geelhoed. Wat het bedrijf niet nodig heeft, gaat het net op.

Vaker direct leveren

Het is de eerste keer dat Zeeuwind zo’n systeem heeft geïnstalleerd. ,,Dit zal je in de toekomst veel meer gaan zien”, verwacht Geelhoed. Het is een oplossing om het overvolle stroomnet te ontzien. Daarnaast levert het ook interessante voordelen op voor afnemers. ,,Zeker voor grote bedrijven die veel kilowattjes nodig hebben. Als er een groot windpark naast je bedrijf staat, waarom zou je het niet doen?”

Lees het hele artikel in de PZC (alleen voor abonnees).