Nieuws

Amsterdam wil passagiersterminal het centrum uit en aantal cruiseschepen halveren

Het college van B&W van Amsterdam wil het aantal aanmerende cruiseschepen bij de passagiersterminal (PTA) in het centrum halveren. Vanaf 2026 wil het stadsbestuur jaarlijks maximaal honderd schepen toestaan, nu zijn dat er nog 190.

Het college wil verder dat de cruiseterminal in 2035 helemaal uit het centrum verdwijnt. Een mogelijke alternatieve plek is de Coenhaven in het Westelijk Havengebied. Per direct is er bij de huidige aanlegplaats nog maar één ligplaats beschikbaar. Eerder waren dat er twee. Aangemeerde schepen moeten vanaf 2027 verplicht aangesloten zijn op walstroom. Door geen generators te gebruiken worden geluidsoverlast en vervuiling minder.

Minder inkomsten voor de stad

Met de maatregelen komt het college tegemoet aan de wens van de gemeenteraad om te stoppen met de zeecruisevaart in de stad. Een vervuilende manier van toerisme  die bijdraagt  aan de drukte in de stad aldus wethouder Hester van Buren (lucht- en zeehaven). Maar als er minder cruiseschepen aanmeren, betekent dat ook minder inkomsten voor de gemeente en ondernemers, erkent de wethouder. “Vooral door minder uitgaven van toeristen in bijvoorbeeld musea, horeca, winkels en excursies, maar ook door het inslaan van minder brandstof.” Ook komt er minder toeristenbelasting binnen en zal de stad als aandeelhouder van het Havenbedrijf een lagere dividenduitkering ontvangen. De gemeente zegt in de eerstkomende Voorjaarsnota rekening te houden met de financiële consequenties van het besluit. Wat de maatregelen de stad gaan kosten, is onbekend.

Riviercruise

In april maakte Amsterdam al bekend het aantal riviercruises in de stad te zullen halveren. Vanaf 2028 mogen maximaal 1150 schepen aanmeren. Alleen duurzame vaartuigen met een Green Award krijgen daarvoor toestemming. De gemeente verwacht dat de stad door de maatregel 271.000 riviercruise-toeristen minder zal ontvangen. Hoeveel minder mensen vanaf een zeecruiseschip de stad in zullen gaan, is niet duidelijk.

Op 11 juli staat dit onderwerp op de agenda van de raadscommissie Financiën, Kunst en cultuur, Diversiteit.

Bronnen: NOS en AT5

Foto Roel Hemkes, CC BY 2.0, via Wikimedia Commons