Werelderfgoedstatus blijft onzeker
Het internationale Werelderfgoedcomité van UNESCO besloot tijdens een bijeenkomst in New Delhi dat winningsactiviteiten en de status van werelderfgoed onverenigbaar zijn. Het comité vraagt Nederland expliciet geen nieuwe gaswinning onder het gebied goed te keuren.
De Waddenvereniging voelt zich door het besluit extra gemotiveerd om gaswinning onder Ternaard te voorkomen: ‘Samen met alle betrokken wadliefhebbers, bewoners, ondernemers en bestuurders gaan we duidelijk maken dat de Werelderfgoedstatus van de Waddenzee belangrijker is dan één vergunning van de NAM’, aldus Frank Petersen van de Waddenvereniging.
Universele waarden Waddenzee in het gedrang
Vorig jaar werd al duidelijk dat de Nederlandse, Duitse en Deense overheden meer moeten doen om de internationaal erkende uitzonderlijke universele waarden van werelderfgoed Waddenzee te respecteren en beschermen. De zorgen van toen zijn er in de ogen van UNESCO nog steeds. Naast het stopzetten van de gaswinningsplannen bij Ternaard, verzoekt het VN-comité ook om de laatste gegevens over klimaatverandering te gebruiken bij het beheren van de Waddenzee en om de Milieueffectrapportage over de stroomkabels in de Waddenzee (PAWOZ – Eemshaven programma) ter beoordeling aan IUCN voor te leggen.
Oproep UNESCO steun in de rug
Nederland, Duitsland en Denemarken moeten voor 1 februari 2025 aan Unesco rapporten over de voortgang van het behalen van de beschermingsdoelen. Dan komt het Werelderfgoedcomité weer bij elkaar en zal opnieuw worden besproken welke werelderfgoedgebieden in gevaar zijn. Petersen: ‘Het is onze hoop dat deze herhaalde internationale oproep voor alle mensen die van de Wadden houden een steun in de rug zal zijn. En daarmee voor het behoud van de Waddenzee als uniek, aaneengesloten en onvervangbaar Nederlands natuurgebied van wereldklasse.’
Lees het oorspronkelijke bericht op de website van de Waddenvereniging.
Beeld: Omroep Hogeland.