Nieuws

Harlingen pakt lozingsverbod verder op

Per 1 januari 2025 geldt een lozingsverbod van huishoudelijk afvalwater voor hotel- en passagiersschepen geschikt vanaf 12 passagiers. Dit is een uitbreiding op het bestaande lozingsverbod voor schepen met 50 passagiers of meer.

Voor de recreatie- en beroepsvaart geldt het lozingsverbod dat is opgenomen in het Scheepsafvalverdrag (CDNI-verdrag). Bij de beroepsvaart gaat het om al het afvalwater uit keukens, eetruimten, wasruimten en bijkeukens en het toilet. Voor pleziervaart gaat het alleen om het afvalwater uit het toilet.

Passagiersvaart

Vanaf 1 januari 2025 gaat het verbod gelden voor zowel  ‘grijs’ water (uit keukens en wasruimtes) als ‘zwart’ water (afkomstig van een toilet) voor de passagiersvaart. Het lozingsverbod geldt dan voor alle passagiersschepen vanaf 12 passagiers, waaronder:

  • riviercruise- en hotelschepen;
  • dagtochtschepen;
  • charterschepen;
  • rondvaartboten.

Voor passagiersschepen die in 2008 al in bedrijf waren geldt een overgangsregeling van 5 jaar.
In 2023 is geïnventariseerd waar er behoefte is aan afgiftepunten. Bij de passagiersschepen bestaat namelijk de voorkeur om zelf het vuile water af te pompen. Afpompen op afgiftepunten die aangesloten zijn op het riool. De werkgroep die de inventarisatie deed bestaat uit het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW), Rijkswaterstaat, Koninklijke Binnenvaart Nederland (KBN) en BBZ. Waterrecreatie Nederland is gevraagd om het resultaat van de inventarisatie weer te geven op een kaartviewer vergelijkbaar met de innamepunten voor de recreatievaart.
Voor het resultaat zie de kaartviewer Vuilwaterafgiftepunten Passagiersvaart.

Brief naar gemeenten

Na de inventarisatie heeft het ministerie van IenW naar 105 gemeenten een brief gestuurd. In deze gemeenten liggen 243 havens of afmeerplekken waar op dit moment geen of te weinig vuilwaterafgiftepunten zijn volgens de scheepseigenaren.
In de brief wordt opgeroepen om te starten met de realisatie van de noodzakelijke voorzieningen om aan het lozingsverbod te voldoen. De suggestie is om voor een uniforme koppeling te kiezen (Camlock 50 koppeling), waarop een slang aangesloten kan worden. Op die manier kunnen schepen hun afvalwater zelfstandig wegpompen. De afgiftepunten kunnen in de grond verzonken worden of bovengronds worden geïnstalleerd.

Afgiftepunten in Harlingen

Gemeente Harlingen heeft gehoor gegeven aan de oproep en is samen met vertegenwoordigers van de havendienst en de BBZ gaan kijken bij bestaande, goed functionerende afgiftepunten in Sneek en Leeuwarden. In Sneek zijn de punten ondergronds aangelegd, maar uiteindelijk heeft Harlingen gekozen voor ‘periscooppalen’, net als in Leeuwarden.
Het eerste punt is in oktober 2023 gerealiseerd. Intussen zijn er nog twee andere afgiftepunten geïnstalleerd in de Zuiderhaven. Dit kon gelijktijdig gebeuren met werkzaamheden aan de kade.
“Dat is een tip die ik wil meegeven,” zegt Cockie Schilperoort (BBZ), contactpersoon op dit dossier. “Mocht ergens de kade tussen nu en 2030 op de schop gaan, is dat dé gelegenheid om meteen afgiftepunten te installeren.”
In de stad Harlingen staan sowieso nog 5 vuilwaterafgiftepunten op de planning en 14 in de Zuiderhaven. In totaal zou het om 39 punten gaan in alle havens en afmeerplekken van de gemeente.
Schilperoort: “Het is goed om te zien dat Harlingen de handschoen heeft opgepakt. Inmiddels zijn we met de havendienst van Hoorn en Amsterdam in Harlingen en Leeuwarden gaan kijken. Zo kunnen we van elkaar leren.”

Bron: Duurzame Waterrecreatie

Beeld: Waterrecreatie Nederland